29 éve indult az a különös turné, ami hírességet csinált egy tinédzser énekesnőből.

zene

A tinisztárok élete nem csak játék és mese: karrierjük jellemzően igencsak rövidke, hiszen ahogy a kortársaikból álló rajongótábor idősödik, gyorsan pártolnak át más sztárokhoz, és a náluk 3-4 évvel fiatalabbak számára pedig egy 20-21 éves énekesnő már "öreg". Addig kell tehát ráfeküdni a sikerre, amíg fut a szekér...

Csak néha az a szekér nagyon nehezen indul be. Az 1971-ben született Tiffany Darwish korán bekerült a szórakoztatóiparba, és 1987-ben látta megfelelőnek az időpontot menedzsere arra, hogy megjelenjen Tiffany című első szólóalbuma. Ám az első kislemez nem került fel a slágerlistákra, és úgy festett, az ifjú énekesnőt előbb elfelejtik, mint mielőtt megismerték volna.

Természetesen egy tinédzserrel olyan szerződést írnak alá, amiben a menedzser totális ellenőrzése alatt áll a karrierje. Akkoriban a rádió volt az első számú eszköze egy új előadó befuttatásának, és persze a nyolcvanas évektől az MTV-n futó videoklipeknek is nagy hatása volt. A menedzser, George Tobin viszont egészen más stratégiát választott: Tiffanyt országos plázakörútra küldte június közepén. Az eseménynek egészen parádés volt a címe: “Beautiful You: Celebrating the Good Life Shopping Mall Tour ’87″

Az ilyesféle bemutatókon mindenféle terméket ajánlottak a plázákban vásárolgatók figyelmébe, zacskós levest, hajfestéket, hasonlókat. Tobin úgy vélte, ez a fajta popzene is csak termék, amit el kell adni közvetlenül a célközönségnek. A plázákban nézelődő tiniknek pedig be is jött Tiffany zenéje, elkezdtek lemezeket vásárolni, betelefonáltak a helyi rádióba és a dalait kérték, és így tovább. A végeredmény az lett, hogy több, mint négymillió lemezt adtak el a bemutatkozó albumból.

De aztán jött a szokásos tinisztár-sors. Tiffany jogi csatározás közepén találta magát, amikor a sikerekből származó bevételen összeveszett a menedzsere és a szülei.  Ő próbálta magát önállósítani, majd megjelent második lemeze is, de az eladások csalódást keltőek voltak. Azért egy platinára elég volt ez is, és ha összevetjük azzal, hogy soha többé nem tudott slágerlistás lenni egy lemeze se, akkor még ez a szerény siker is nagy dobásnak tűnik. Tiffany még az idén is kiadott egy új lemezt, de aligha fogják tinik milliói megvásárolni azt.

Aki szereti az Így jártam anyátokkal című vígjátéksorozatot, emlékezhet Robin kanadai tinisztár karrierjére a plázás dallal. Az ott jó poénnak tűnhetett, de mint látható, ez bizony a kőkemény valóság volt egy időben. 

Ezt a tinisztár kérdést persze körbejárták már olyan sorozatok is, mint a South Park, és napjaink ifjú sztárjait elnézve úgy fest, páraknak elég furcsa sors jut majd a szórakoztatóiparban. Nem biztos, hogy Miley Cyrus és Justin Bieber nevére egy évtized múlva is mindenki emlékezni fog- bár ki tudja. Egy retró rádióadó műsorán még felcsendülhetnek a régi dalok, és az ilyen összeállításokat szokták játszani időnként a plázákban is.