A Travel Channelen futottam bele egy Magyarországon forgatott dokuba.

Attila, a hun vezér azon kevés történelmi személyiség közé tartozik, akit szerte a világon ismernek, ám életének bizonyos momentumai Magyarországhoz kötik. Nem akarok belemenni abba, én mit gondolok arról, a hunok és magyarok közötti kapcsolat valós vagy vélt. Nem vagyok szakértő, így aztán nincs jelentősége a véleményémnek.

A fontos inkább az, Attila igazi legenda. Készültek róla filmek, íródtak róla könyvek. És persze mi itt hallottunk a temetésének történetéről, a folyó mélyén elhantolt hármas koporsóról. Aligha lehetne összeszedni a rengeteg vele kapcsolatos feljegyzést, mondát, történetet, amik esetleg ellent is mondanak egymásnak. Régész barátaim mesélik, bárhová vetődtek el az országban, mindig felbukkant egy öreg, aki biztosan tudta, hol van Attila sírja.

A Travel Channel sorozata, az Expedition Unknown ilyesféle titkok nyomába ered, és egy epizódot szenteltek Attila sírjának is. Josh Gates bejárja Magyarországot, a búvárrégészekkel a Dunába merül, Szörényi Levente csapatával pedig a Pilisben kutatja a sír nyomát. Nem árulok el vele nagy titkot: kicsit olyan az egész, mint a falusi öregek pletykái, a műsorvezető bejárja az országot, de magát a sírt természetesen nem találja meg.

Nem gondolom, hogy ez a szakemberek hibája lenne, akik a filmben felbukkannak. A régészet alapos, türelmes munkát feltételez, nincs olyan, hogy valaki jön és egy délután alatt kiássa a nagy kincset- már ha van kincs egyáltalán, ugyebár. Egy szórakoztató tévéműsor viszont akkor jó, ha egy kicsit mindenbe belekap, szenzációt, nagy felfedezéseket ígér. És az majdnem mindegy, hogy az ilyen műsorok jelentős részén nem találnak semmi fontosat. (Az általam látottak közül például a remek Time Team volt a kivétel, ahol sokkal inkább helyén kezelték az ásatásokat.)

Ez a film egyébként nem volt rossz szándékú, vagy felületesebb mint bármelyik másik hasonló műsor. S természetesen nem nagyon járunk közelebb az igazsághoz a megtekintése után se, szóval készülhetnek még hasonló dokuk a jövőben is. És persze akkor is, ha egyszer megtalálják- azt fel lehet dolgozni tévében, vagy akár játékfilmben is. 

De legalább minden ilyen filmmel kicsit ránk is odafigyelnek Európa közepén. Őszintén szólva szimpatikus volt, hogy tudósok mellett Szörényi Levente is felbukkant- nagy tisztelője vagyok, igazán színes egyéniség. Hálásak lehetünk a hun királynak, akár volt köze a magyarokhoz, akár nem, mert azért lélekben biztosan közel érezzük magunkhoz, s rajta keresztül bemutatkozhatunk ismét a nagyvilágnak. Mert van itt azért bőven titok és érdekesség, ehhez kétség sem fér. Hátha pont ez ad nekünk is lendületet, hogy felfedezzük, mi minden rejtőzik még az országban. Mert a múlt feltárása igazi érték...