Manapság az interneten sok "titkos és elhallgatott" információt osztanak meg mindenféle oldalakon és blogokon, emellett ott van egy rakás észosztó, aki kétsoros bölcsességekkel ad választ minden létező problémára. Szoktam csodálkozni azokon az ismerőseimen, akik hajmeresztő butaságokat osztanak meg teljes komolysággal, és azokon is, akik kis szívecskés kommenttel lájkolják a közhelynek is gyenge életbölcsességeket.

Tudom, nehéz eligazodni, mit vehetünk komolyan és mit nem. Nagy általánosságban elmondható, hogy a leleplezést ígérő cikket túlnyomó része légbőlkapott marhaság, aminek egyetlen konkrét bizonyítéka sincs, és legfontosabb érvük, hogy "a hivatalos tudomány tagadja". A hivatalos tudomány azt sem fogadja el, hogy fekete kakas áldozásával megelőzhető a földrengés, akkor ez is igaz? 

Amikor valaki leír egy olyan segítő szándékú, de alapvetően semmit nem mondó szöveget, hogy "ha az életed úgy éled meg mint a lottót, és minden hétvégén csalódsz, amikor nincs ötösöd csak négyesed vagy hármasod, az esélyed a boldogságra ugyanúgy minimális, mint a főnyereményre", akkor meg kellene próbálni kihámozni, van-e bármi értelme.

Csábító egy kicsit bedőlni annak, hogy titkok tudója leszel, és fölényesen nézhetsz le a többi, sötétben járó barátra is ismerősre, csak az a ciki, ha a valóságban ők nevetnek rajtad. És a humor a kulcsa annak, hogy kapj egy fogódzót a döntéshez, mennyit ér egy cikk vagy egy idézet!

Szinte mindenkinek van kedvenc stand up humoristája, vagy szívesen hallgat a régi időkből olyan előadókat, mint Hofi Géza. A stand up-teszt lényege az, hogy elképzeled, amint a mélyenszántó bölcsességet a kedvenced mondja (nekem például pont alkalmas erre Kőhalmi Zoltán), és ha magadban elmosolyodsz, mert sokkal inkább mókásnak hangzik mint világmegváltónak, akkor bizony az értéktelen szöveg. Ellenpróbaként elképzelheted, amint egy ütős verset mond el a humorista- egy jó Ady Endre vagy József Attila szöveg Bödőcs Tibor előadásában is erős.

Hát ennyi a nagy tudomány. A nevetés többet ad, mint egy felületes bölcselkedés vagy egy zavaros, megbízhatatlan hátterű leleplezés. Nyugodtan bízz magadban, a saját véleményedben, és na hagyd hogy becsapjanak, megtévesszenek képmutatók és hazudozók, akik soha nem tudtak valós teljesítményt felmutatni az életben. Amint kineveted az okoskodásaikat, máris tisztábban látod őket. Tudom, ők pont nem ezt szeretnék, de ki foglalkozik az ő elképzeléseikkel? 

"Ha minden, az interneten olvasott dolgot komolyan vennénk, életünk nem lenne más, mint hogy büszkén elfogadnánk önmagunkat a mindennapokban paranoid mód rettegő hiszékeny embernek."