Hollandiában se egyszerű a Mikulás élete... Már több cikket olvastam róla, hogy rasszistának tartják az ünnepi bevonulását, de legutóbb már kisebbfajta csetepaté is kialakult az ügyből.

Én is csak annyit tudok, amennyit olvastam a témáról: a Hollandiában Sinterklaas néven ismert Mikulás minden november harmadik vasárnapján gőzhajóval érkezik meg valamelyik városba, és sok ajándékot hoz magával a gyerekeknek. Eddig talán még rendben is van. Ám vannak neki kísérői, a Fekete Péterek (Zwarte Piet), akik feketére festett arcú, vörösre pingált szájú, vicces ruhában ugrándozó figurák, és a tiltakozók szerint ők a régi korok rasszizmusának hagyományát őrzik, nem a gyerekek ünnepéét.

Nehéz lenne innen beleokoskodni a hollandok dolgába, főleg, mert nem ismerem a helyi hagyományokat. Vajon tényleg rasszista mesékkel vezetik fel a karácsonyi ajándékozást arrafelé, vagy egyszerűen csak egy ártatlan dologról van szó, amit a divatos politikai korrektség miatt fújnak fel? Elsőre úgy tűnik, a Fekete Péterek pozitív szereplők ebben az egész felhajtásban, és nincs semmi sértő a dologban akkor sem, ha sok-sok évvel ezelőtt nem véletlen volt az, hogy kitalálták azt a fekete arcfestést.

De ismétlem, én nem szívesen mondanám meg egy holland állampolgárságú, de afrikai származású embernek, mit gondoljon a világról. Ugyan van bennem egy olyan érzés, hogy az újonnan érkezetteknek kellene elfogadnia a befogadó ország hagyományait, mint ahogy az új hazájukban is tolerálni kell szokásukat, vallásukat, de most már több generáció óta élnek Hollandiában is a világ minden részéről érkezettnek, mindenkinek ugyanolyan jogai vannak. Könnyen lehet, a tüntetésükhöz mások, régi hollandusok is csatlakoztak, mert elfogadhatatlannak tartják ezt a megkülönböztetést.

Legyünk őszinték, mi is felhúzzuk az orrunkat, ha valahol "magyaroznak", negatív jelzőként használják a magyar szót. Vajon mit gondolnánk, ha egy hasonló ünnepségen pingált nagy bajusszal, kalocsai mintás ruhával felékesített emberek lennének a Mikulás kísérői? Nehéz kérdés ez. Mi is meg szoktuk védeni a hagyományos kifejezéseinket, mondásainkat, amiknek születésekor még senki nem foglalkozott azzal, kit sérthetnek meg. Azt mondjuk, pár száz éve használjuk ezeket, és ma nem a bizonyos népcsoportok kifejezett megsértése a célunk velük, egyszerűen csak megszoktuk őket.

Számomra valahol ott van a kulcs, hogy van-e sértés a dologban, vagy manapság ennek már teljesen elkopott ez a része, ha volt-e egyáltalán? Tehát a holland gyerekek a Fekete Pétereket látva rasszista felnőttek lesznek-e vagy eszükbe sem jut azt nézni, miért feketére vannak festve? Hiszen a mindennapokban már mindenféle származású embert láthatnak az utcán, az iskolában, a fociválogatottban... Miért pont a Mikulás segítői sokkolnák őket vagy csinálnának belőlük rosszabb embert?

A gondom az, hogy alig marad hagyomány, amire így vagy úgy ne lehetne rásütni a megkülönböztetés bélyegét. Miért ábrázolják jellemzően pocakosnak Mikulást? Sőt, férfiembernek? Legyenek Mikulásnők is, pont fele-fele arányban! És legyenek vörös üstökű Mikulások, mi ez a kirekesztő ősz haj és szakáll? Eleve rossz az, hogy rengeteg mesében hátrányos helyzetben vannak bizonyos csoportok. Hófehérke legyen egy túlsúlyos fekete nő, Hamupipőke pedig egy öreg japán halász a könyvek felében! A Playboyban pedig csinos, fiatal nők vetkőznek, nyugdíjas mozdonyvezetők helyett...

A fentiek talán hülyeségnek tűnhetnek, ám ahogy változik a világ, nem tűnik annyira lefutottnak, hogy ezt-azt még megérünk. (Ugyebár mostanában már átírogatják a régebbi könyveket, hogy eltüntessék a "nem helyes" kifejezéseket. Én ezt utálom, mert annak is van tanulsága, miért írta az író, amit írt- és azt el lehet szépen magyarázni.) A kérdés az, jó lesz-e nekünk, hogy nem-, életkor-, származás nélküli emberek szerepelnek majd a könyvekben és a filmekben? Tulajdonképpen kit fogunk ezzel megvédeni- és mitől? Magunktól? Emberi hibáink akkor is lesznek, ha a legjobb szándékkal akarunk totális egyenlőséget teremteni az élet legvadabb területein is. Maximum nem fogják tudni kezelni a mindennapi élet dolgait az új generációk, hiszen csak olyasmiket olvashatnak és láthatnak, amiben nincsenek konfliktusok, amelyek után nem tesznek fel kérdéseket.

Szerintem nem abból lesz rasszista, aki gyerekfejjel megnézi a hollandiai Mikulás-ünnepet a Fekete Péterekkel együtt. Ahhoz valami egészen más kell: a környezet, amiben felnő valaki. Az iskola, a család, a barátok... Aki otthonról mások iránti tiszteletet hoz magával, az képes a helyén kezelni egy ilyen hagyományos rendezvényt. Akit pedig úgy neveltek, az akkor is előítéletes lesz a feketékkel szemben, ha japán csajokra cserélik a Mikulás kísérőit.

Nagy kár, hogy sokkal nehezebb elérni azt, hogy normális családban nőjenek fel a gyerekek, mint elhagyni az arcfestést. Utóbbi ellen jó kis látványos tüntetéseket lehet rendezni, a bírósághoz lehet fordulni, a szóvivők bemehetnek a tévébe és így tovább. Rendőrök csaptak össze a tüntetőkkel emiatt a roppant fontos ügy miatt, így aztán a Mikulásra váró gyerekek annak lehettek tanúi, hogy értük(?) balhéznak az ő ünnepükön. Lehet, hogy ez ellen is tüntetni kellene valahol, valakinek, mert hátrányosan érinti azokat, akik nem politikát akarnak mindenbe belelátni...