Japánban igazi legendának számít egy Hacsiko nevezetű kutya, akinek új szobra nem csak neki állít emléket.

A kutya gazdája Ueno Hideszaburo volt, a szigetország agrármérnök-képzésének egyik legendás alakja, aki saját jogán is kiérdemelte azt, hogy egyetemén megemlékezzenek róla és munkásságáról. Köztudott róla, hogy kutyája kíséretében indult el nap mint nap munkába, aki türelmesen várakozott rá az állomáson. A közkedvelt professzor a katedrán, előadás közben esett össze 1925-ben, és életét már nem tudták megmenteni. 

Hacsiko várta őt Tokió Sibuja állomásán, ahogy mindig szokta, ám gazdája nem érkezett meg a vonattal. A hűséges kutya ott volt másnap, majd a következő nap is. És kilenc éven át minden nap hazavárta a professzort, egészen élete utolsó napjáig. 1932-ben jelent meg egy cikk a hűséges kutyáról, ami az egész országban ismertté tette őt. A környékbeliek etették a kutyát, és még életében, 1934-ben szobrot állítottak neki. 1935. március 8-án találták holtan és méltóságteljes szertartás keretén belül gyászolták, többek között a professzor felesége is jelen volt és lerótta tiszteletét.

Japánban nagyra tartják ezt a fajta hűséget, és a háziállatokat is nagy becsben tartják. Hacsiko története megérintette az embereket, és noha a szobrot a háború idején beolvasztották az értékes fém kinyerése érdekében, az emberek nem felejtették el őt. A háború után kikövetelték, hogy ismét állítsák fel a szobrot. Ma is látható tehát a bronz Hacsiko a Sibuja előtt: a hűségesen várakozó kutya manapság is emlékezteti az arra járókat erre a szép történetre, sőt, évente megemlékezést is tartanak itt a kutyások. A kutya lábnyomait is megörökítették bronzból, és más városokban is szobrot állítottak Hacsikónak.

A közelmúltban a tokiói egyetemen, ahol Ueno Hideszaburo dolgozott, úgy döntöttek, új bronzszobrot állítanak fel. Az a döntés született, hogy a professzort és kutyáját együtt ábrázolják, mert így az öröm pillanataiban mutatják be ember és állat barátságát. 

Az ötletet lelkes támogatás fogadta. Még a professzor halála után 90 és Hacsiko halála után 80 évvel is ennyire közismert a történet. A szobrot a kutya halálának évfordulóján, március 8-án avatják majd fel.