Több helyen olvastam, hogy díjakat kapott egy új magyar imázsfilm, ami kis hazánk népszerűsítését szolgálja majd. A cikkekben dicsérték az újszerűségét, a korszerű megvalósítást, és hogy végre elszakad az untig ismételt közhelyektől. 

No, mi az, ami már mindenkinek a könyökén jön ki a Magyarországot népszerűsítő dolgokból? Sorolom, nyilván mindenki ezekre gondol: mondjuk fürdők, Balaton, magyar konyha, Rubik-kocka? 

Hát ezek a közhelyek mind-mind benne vannak az új filmben, talán csak a puszta maradt ki a gémeskúttal. Engem különösebben nem érdekel, hogy technikailag korrekt, az sem hat meg, hogy valahol a világ végén Ugrifüles-díjat ítélnek neki oda, ebben megint Hősök tere van, meg Hévíz. A fiatalosság annyiban bukkan fel, hogy bevágnak egy gördeszkát. Ja, és a tóban meg csinos modell csaj úszkál, hurrá.

Kár magunkat ámítani, ennyit sikerül felmutatni még akkor is, amikor kreatívok akarunk lenni. Én kívánom, hogy duplázódjon meg a turisták száma a filmnek köszönhetően, de ha csak realistán megnézzük, elfelejtjük a díjakat meg a dumát mellé, és elképzeljük, utat tervezünk külföldiként, ez meggyőzne például egy norvégiai imázsfilmmel szemben? 

Azt nem mondom, hogy én valami vadonatúj dolgot tudnék kitalálni, és zseniális klipet rendeznék a mostanában felfedezett magyar Himalájában. Csak annyit gyanítok, hogy ez az imázsfilm is sikeresebb lesz idehaza, mint külföldön. Ez éppenséggel nem tragédia, de... pezsgőt azért nem nyitok.