Megint bankcsőd? Bajban a brókercég- pontosabban az ügyfelek? Nem szokatlan az ilyesmi már nálunk se, és erről gyorsan eszembe is jutott ez-az.

Előrebocsátom, hogy van egy közgazdász diplomám, hallottam az egyetemen mindenféle okosságot, szóval bizonyos alapokkal tisztában vagyok. Nem vagyok tévedhetetlen bölcs, természetesen, ezzel együtt sem. Épp csak többet hallottam ezekről a dolgokról, néha mégis rettentően hülyének érzem magam.

Szóval megkapja a magyar ember, hogy pénzügyekben tájékozatlan, ilyen jellegű műveltségünk szinte nincs is. Pedig aki okos, milyen jó befektetési lehetőségekkel fialtathatja a pénzét öngondoskodásként, meg eleve, milyen baromság az, hogy valaki a fizetését az első nap rögvest készpénzben kiveszi a bankból, ahelyett, hogy utalna meg neten bankolna.

Uhum. Hát most szerintem cirka százezer ember szeretné, ha inkább ostobának tartanák, és otthon lenne a nyavalyás kis megtakarítása készpénzben, mint hogy a betétbiztosítási alapra kelljen várnia. És nyilván azok a kisrészvényesek sem bánnák, ha inkább a párnacihában tartották volna a pénzüket, mint hogy esetleg szinte mindent elbukjanak a trükköző brókercég machinációinak köszönhetően.

Hogy is mondta a világ leginkább ellentétes hatást elérő reklámja? "Hasitasi nem kér kódot." Nem tudom, hányan nyitottak ennek hatására banszámlát, gyanítom, hogy senki, viszont annál többen kapták fel ezt a szlogent, és tették a kis pénzüket otthon a széfbe vagy a dunyhák közé. És most nekik lenne igazuk, ha épp az érintett bankok ügyfeleivel hasonlítjuk össze a pillanatnyi helyzetüket.

Ezek nem zugbankok voltak, hanem a felügyelet által rendszeresen(?), alaposan(??), gondosan(???) ellenőrzött pénzintézetek, aztán most ott tartunk, ahol. Az ember ép ésszel fel sem foghatja, hogy lehetett az, hogy senkinek nem tűnt fel semmi. Vagy tíz éven át... Szívem szerint javasolnám, hogy azon időszak felügyeleti dolgozói szépen saját vagyonukból járuljanak hozzá a betétbiztosítási alap feltöltéséhez, akik asszisztáltak ezekhez a méretes buktákhoz.

És visszatérve a jó kis ropogós készpénzhez: ha a kezemben van, elveszthetem, elkártyázhatom, elihatom, el is égethetem, csinálhatok vele amit akarok. Amikor a bankban van, akkor a bankárok ÉS a felügyelet szakértelmében bízhatok. Szemmel láthatóan mind a kettővel lehetnek gondok. Tessék mondani, ki a pénzügyi analfabéta: az, aki pénzintézetben tartja a pénzét, netán elismert brókercégnél fialtatná, vagy azok a brókerek és bankárok, aki százmilliárdot elbuknak, netán azok a szakértők, akiknek nem tűnik fel ez? És ezek csak a hazai példák, külföldön még nagyobb veszteségeket, csődöket hoztak össze iszonyúan jól fizetett "szakemberek".

Költői kérdés, mindenki megválaszolhatja magának. És azt is, kiben, miben bízik a jövőben, ha pénzről van szó. Megint kaptunk egy leckét ez ügyben...