Olvastam, hogy egy osztrák általános iskolába járó gyerekek szülei tiltakoztak a jógafoglalkozások ellen, mert az nem egyeztethető össze a kereszténységgel. Az iskola pedig meg is hátrált, hiszen ilyen súlyos érvvel szemben nem lehet mit felhozni...

Csak nekem jutott az eszembe az a kifejezés, amikor valamit meg kell hagyni "a hanyatló nyugat ópiumának"? Nos, ez is valami hasonló dolog lehet. Vajon mitől olyan botrányos a jóga? Attól félt a panaszt tevő szülő, hogy ezzel át lehet mosni a gyerekek agyát, akik majd buddhista terrorbrigádokhoz csatlakoznak?

Önmagában persze azért is megmosolyogtató ez a dolog, mert természetesen a nyugaton leginkább testgyakorlásként ismert jóga hozzánk átszivárgó filozófiáját csak felületesen ismerhetjük meg- egyszerűen azért, mert nem sok kapcsolatunk van a buddhista vagy hindu vallással. Lehet ezekkel szimpatizálni, lehet róluk olvasgatni, de a keresztény kultúrkörbe növünk bele itt Európában. Így aztán maradjunk annyiban, könnyen össze lehet egyeztetni az itteni jógaórákat is az itteni kultúrával.

És csendben megjegyezhető, a szülők találhatnának még egy-két olyan dolgot a mindennapi életünkben, amiről nem ír a Biblia. Meg persze a vallás sem hatja át a hétköznapokat és ünnepeket úgy, mint annak idején. Fogalmam nincs, miért gondolják a szülő, hogy a jóga tiltása az iskolában "eredmény". Maximum csak annyira, mint amennyire dicsőség lehet az, hogy Szaúd-Arábiában tiltják a nőknek hogy feszes latexnadrágban aerobicozzanak. (Fogalmam nincs, tiltják-e, csak kézenfekvőnek tűnik. Ilyen előítéletes vagyok.)

Meg vagyok róla győződve, hogy a jóga őshazájából nézve kicsit másnak tűnik a nyugati jóga, mint az övék. Itt erre remekül működő iparág épült, pénz van a jógastúdiókban, az oktatóképzésben, a videókban, a "speciális" ruházatban és a kiegészítőkben. A reklámfotókon tökéletes alakú, boldogságot sugárző fiatal nők láthatók ászanákba meredve, feszes cuccokban- elsőre bizony vajmi különbséget lehet látni a nagyon is nyugati step aerobic órákon készült fotókhoz képest.

A kultúrák keveredésének köszönhető ez a fajta hibrid, de nincs itt semmi tragédia. Szerintem igazán szép, amikor van valamiféle átjárás a különböző gyökerű tudások között, és nem zárkóznak el egymástól az emberek. Igazán szép példákat láthatunk például az építészet területén arra, milyen izgalmas amikor a beszivárgó stílusokat kombinálják hagyományos elemekkel. Lehetett volna mondani, hogy "nem keresztényi szellemiségű, romboljuk le", sőt, volt is erre példa bőven. Utólag meg persze már mind sajnáljuk ezt a fajta barbárságot...

A jóga több évezredes múltra tekint vissza, nem igaz, hogy egy mélyen vallásos keresztény ne tudna hasznos, jó dolgokat tanulni belőle, akár filozófiaként, akár testgyakorlásként tekint rá. Csak persze ehhez nyitottság kellene, szándék a megismerésre. A szülőknek pont nem a tiltáson kellett volna először agyalni, hanem maguknak is el kellett volna menni pár foglalkozásra. Akkor lehet belekóstolni, valóban az európai felfogással összeegyeztethetetlen eszméket próbálnak-e a fejükbe verni, vagy erről szó sincs.

Természetesen ilyenre szinte biztosan nem került sor. Számomra az a legszebb, hogy igazán ennek sincs jelentősége: ha valamelyik gyereknek megtetszett, elmehet máshová jógázni, akár szüleivel együtt is. Felnőttként pedig végképp ők döntik el maguknak, hogy mi fér bele a világképükbe és mi nem. Könnyen lehet, hogy ők majd ezt a fajta merev elzárkózást nem tartják elég keresztényinek...