Walt Disney első egész estés rajzfilmje új műfajt teremtett.

1938. február 4-én mutatták be a Hófehérke és a hét törpe című alkotást a mozikban, az akkor már Mickey egér révén híres rendező első nagyjátékfilmjét. Noha a jópofa figurák sorát felvonultató rövidfilmjeit sokan szerették, a kétkedők szerint senki nem fog másfél órán át rajzfilmet nézni. 

Walt Disney szerint viszont lehetséges volt olyan lenyűgöző módon elmesélni a történetet animálva is, hogy az lekösse kicsiket és nagyokat. Klasszikus Grimm-mesét választott, a szükséges másfél millió dollár jórészt kölcsönből származott. A premier szűk körben 1937. december 21-én volt, és a jelen levő sztárok felállva ünnepelték a Hófehérkét és alkotóját. Ezek után jött a februári bemutató szerte az országban, s villámgyorsan rekordbevételt hozott a film. 

Nem csak a közönség szerette a Hófehérkét, hanem a kritika is rajongott érte, éppen úgy, mint a sztárok. Charlie Chaplin kiemelte, hogy milyen remek vígjátéki karaktert sikerült teremtenie Disney-nek az egyik törpe, Kuka figurájával.

A színesben készült rajzfilm remekül megkomponált elemei olyan nagy rendezőket is inspiráltak, mint Orson Welles vagy Federico Fellini. 

A Hófehérkét ma is az egész estés animációs filmek legjobbjai között tartják számon, sőt, bizonyos vélemények szerint azóta sem sikerült felülmúlni. Pedig nyolc évtized alatt akadt pár tehetséges próbálkozó a műfajban, mint ahogy a technika is sokat fejlődött- csak éppen a varázslat maradt ugyanaz.