Kereken negyven éve mutatták be a Szombat esti lázat.

A film, ami sztárt csinált John Travoltából, újra a csúcsra juttatta a Bee Gees-t, és meghatározta a diszkókorszakot, 1977-ben került a mozikba. Nagyon szerencsés pillanatban mutatták be, a fiatalok erre a zenére, erre a szórakozási formára pörögtek, a Gibb-fivérek zenéje fantasztikus volt, és a színészek, a stáb is remek munkát végeztek.

A még csak 23 éves Travolta kisebb szerepek után lett a csipőjét riszáló parkett ördögeként legenda. Nem akármilyen időszak volt ez a számára, hiszen alig egy év múlva jött a következő zenés sikerfilm, a Grease főszerepe. Ugyan voltak aztán hullámvölgyek a pályafutásában, aztán akadtak sikeres vagy fontos alakítások, de sokak számára mindmáig a hetvenes évek második fele a fiatal Travolta szerepeivel azonosítható. A Szombat esti láz egyértelműen az ő filmje, a többi szereplőt szerintem kevesen tudnák felidézni.

Érdekesség, de a Szombat esti lázban hallható daloknak csak egy része íródott kifejezetten a film kedvéért, a többit már korábban játszották a rádiók. A filmzenét tartalmazó album természetesen óriási siker lett, több dal is a slágerlista élén kötött ki.

Meg kell jegyezni, hogy a mára kicsit lesajnált diszkóműfajnak is voltak klasszikus dalai, többek között a Bee Gees-nek köszönhetően. A zenetörténelem legjobb dalszerzői közé tartozó Gibb-fivérek olyan szerzeményekkel igazolták ezt, mint a Night Fever, a Stayin' Alive, a How Deep Is Your Love vagy a Jive Talkin. Nekem az utóbbi most is nagy kedvencem, de ha a filmet idézzük fel, akkor inkább ezt a videót illesztem be.

De hát már ennek is négy évtizede, repül az idő. Ugyan mostanában nem sokan ropják ilyen stílusú öltönyben a táncparketten, visszatérhet még ez is- és garantálom, jobb zenék akkor sem lesznek hozzá, mint az egykori slágerek.