A legendás svéd színésznő a mozivászon egyik legünnepeltebb sztárja volt annak idején. 

Noha hollywoodi karrierje alig tizenöt éven át tartott, sok évtizeddel később is szokás emlegetni a hűvös szépségű Greta Garbo nevét az álomgyár legnagyobb alakjai között. Persze a legfiatalabb generációkhoz tartozók közül mind kevesebben mondhatják el magukról, hogy látták valamelyik filmjét. Nincs ebben semmi tragédia, egy mai tinédzser világában aligha lehet jelen egy olyan színésznő, akinek utolsó filmjét 1941-ben mutatták be a mozik. Számukra nem sok vonzó van az egykori fekete-fehér kosztümös szerelmi drámákban.

Ám mindig lesznek páran olyan elvetemült filmrajongók, akik előbb-utóbb eljutnak hozzá és alakításaihoz. Ők a forrásokat bújva elolvashatják, hogy a szegény lány először borbélyüzletben volt kisegítő, áruházi eladóként figyeltek fel szépségére, karcsúságára, eleganciájára, sejtelmes hangjára, és hamarosan svéd filmekben tűnt fel. Nem sokkal később az európai tehetségekre odafigyelő producerek egyike adott neki lehetőséget a tengerentúlon 1925-től.

Tomboló nézők, óriási kasszasikerek, no meg a megközelíthetetlenség- Greta Garbo legendáját táplálta mindez. Soha nem ment férjhez, 1990-es haláláig meglehetősen visszavonultan élt. Időről időre felbukkannak a nőkhöz (is) fűződő viszonyokról pletykák, amik annak idején botrányosnak tűntek, de manapság már nem olyan nagy szám egy saját neméhez vonzódó színésznő.

Ha valakinek kedve van, belenézhet valamelyik klasszikus filmjébe, de bevallom őszintén, bármennyire szeretem a jó filmeket, arra még engem is ritkán vesz rá a lélek, hogy a harmincas években készült alkotásokat nézzek. Így talán Greta Garbo legendája is halványul- ám eltűnni soha nem fog. Egy ilyen kaliberű egyéniségnél oly mindegy, hogy ezer vagy tízmillió rajongója van adott pillanatban, a halhatatlanságot már régi kiharcolta magának...