A görög zenészzseni ma ünnepelhet. Az elektronikus zene egyik olyan félistene ő, aki valóban maradandót tudott alkotni ebben a stílusban.

1943. március 29-én született meg a kis Evángelos Odysséas Papathanassíou, aki ma már mindenki csak Vangelisként emleget. Autodidakta módon tanult meg komponálni, állítólag kottát olvasni ma sem tud. Volt sikeres zenekara a hatvanas, hetvenes években, az Aphrodite's Child nevére talán többen emlékeznek, aztán dokumentumfilmek aláfestő zenéjét alkotta meg. Az Opera Sauvage több, azóta is jól ismert felvétellel ajándékozta meg a zenerajongókat.

A nyolcvanas évek filmzenéi közül nekem személyes kedvencem a Tűzszekereké- a Vangelisre oly jellemző "elemelkedettebb" stílus nagyon jól állt a filmnek- a zeneszerzőt is Oscar-díjjal jutalmazták.

A kalandozó zenész érdekes közös projektje volt a Jon & Vangelis, amit a Yes korábbi énekesével hozott tető alá. Itt is sikerült klasszikus dalt alkotniuk.

A filmzenéi közül legendás még az Eltűntnek nyilvánítva, a Szárnyas fejvadász vagy az 1492- A paradicsom meghódítása is.

A magánéletét tekintve zárkózott görög zenészről nem nagyon olvashatunk bulvárhíreket. Őszintén szólva, ugyan kinek hiányoznak a pletykák, és így "csak" a zene miatt beszélünk Vangelisről?...