Hajlamosak vagyunk elfeledkezni azokról a karakterszínészekről, akik ritkábban kapják meg a hősszerelmes főszerepét, ám nélkülük egyszerűen mégsem működnének a mozik. Így aztán amikor a szeptember 15-én születettek névsorát böngésztem, az erős mezőnyből (Tom Hardy, Oliver Stone, Josh Charles többek között) őt választottam ki egy kis köszöntésre.

1946-ban született Texasban, ahol mindmáig él, manapság már egy saját ranch birtokosaként. Egyszerű családból származott, ám kitűnt képességeivel, így aztán ösztöndíjasként a Harvadra vezetett az útja. Itt a későbbi alelnök, Al Gore volt a szobatársa. Tommy Lee Jones cum laude végzett, de nem csak a tanulásban állta meg a helyét, az egyetem amerikaifoci-csapatának is oszlopos tagja lett. A színészet vonzotta leginkább, így diplomázás után színpadra állt.

1970-től szerepel filmekben. Fizimiskája miatt nem meglepő módon inkább kemény fickók szerepét osztják rá, meglehetősen sok alkalommal játszott például rendőrt, seriffet vagy más bűnüldözőt. Ezen szerepek közül az egyik Oscar-díjat is hozott neki: A szökevényért kapta mint legjobb mellékszereplő. Négy Oscar-jelöléséből hármat egyébként mint mellékszereplő kapta, és sok film sikeréhez járult hozzá hiteles és emlékezetes alakításaival.

Olyan filmekben kapott mint a szerepet, mint a Sötét zsaruk-sorozat epizódjai, a Nem vénnek való vidék, az Űrcowboyok, a Lincoln vagy a Mindörökké Batman. A kasszasikereknek köszönhetően az egész világon megismerték az arcát, és szerintem ő tipikusan az a színész, akiről bárki el tudná hinni, hogy egy texasi kocsmában meghív egy sörre.