Lassan külön tudománya van annak, milyen jelmezt illő felvenni az Amerikában népszerű ünnep idején.

A Halloween tipikusan olyan dolog, ami nálunk nem nagyon vert gyökeret. Maximum csak a tökfaragásig jutunk el, ami jó móka, de a többi felhajtás itt nem nagyon érdekel senkit. Mindez persze nem nagy probléma, épp elég látni, hogy zajlik ez a tengerentúlon. Jelmezbe öltöznek a gyerekek és gyakran a felnőttek is, néha riogatják egymást, néha csokit kérnek- bizonyára szeretik ezt a hagyományt.

Csak épp ahogy változnak az idők, pár dolog ami régen még elfogadott volt, mára nem az. A jelmezek közül például már teljesen cikinek számít az, amikor feketének maszkíroznak egy fehér embert, mint ahogy sokak szerint sértő, ha valaki az amerikai őslakosok öltözékében akar pompázni- szexi indiánlányként szerintem sok helyen kinéznék a beöltözőket.

Lassacskán kikopik minden nemzetet sztereotipizáló jelmez, legalábbis bizonyos körökben. Pedig engem aztán nem nagyon sértene, ha amerikai kissrácok matyóhímzéses ruhákban szaladgálnának Halloween idején, de engem senki sem kérdez. Már nem számít igazán korrektnek az sem, ha valaki őrültnek, zakkantnak öltözik, mert a mentális betegségekkel sem illik viccelődni. A melegek és transz emberek érzékenysége miatt ellenkező neműek ruháját felvenni játékból sem menő.

Aztán persze olyan embereket sem szerencsés megidézni, akik története tragikus. Tipikusan ilyen volt szegény Anna Frank: amikor megjelent egy ilyen jelmez, óriási volt a felháborodás. Ugyan pár azt mondták, valahol van annak is jelentősége, hogy gyerekek őt idézik meg, de ezek a hangok nagyon észrevétlenek voltak a gyalázkodások mellett. (Személyes véleményem az, hogy ez tényleg hülye ötlet volt.)

Szóval most már lassan az a kérdés, van-e bármi, ami viselhető jelmezként. Nem lepne meg, ha a PETA az ellen tiltakozna, hogy a gyerekek oroszlánnak meg cápának öltözzenek. Talán csak az számít lassan elfogadhatónak, hogy egy jutazsákra vágnak három lyukat, és úgy húzzák magukra- és ez is csak addig, amíg a zsákok megcsonkítása ellen fellépő szervezetek hagyják. A mások szerzői jogait sértő jelmezeket viselők is bajba kerülhetnek, ha bíróságra citálják őket.

Aztán majd megtudjuk, maga a Halloween is sértő és kirekesztő. Azt hiszem, addig jó, amíg a gyerekek kihasználják a lehetőségét annak, hogy egyáltalán ünnepelhetik- mert talán pár év múlva már be is fogják tiltani, úgy ahogy van. Lehetőség szerint a mulatozással, kötetlen játékkal együtt...