Afféle fitneszceleb Ausztráliában Ashy Bines: a 26 éves hölgynek milliónyi követője van a közösségi oldalakon, különféle alakformáló- és életreform programjain pedig több-kevesebb pénzért bikinihez ideális álomtest elérésével kecsegteti a résztvevőket. Kétségtelen, ő maga jó reklámarca ezeknek, mert kifejezetten csinos.

Ám a szépsége sem mentheti fel a plágiumvádak alól. Az egyik programban étkezési tanácsokat ad a fogyni vágyóknak, sok receptet oszt meg velük. Bloggerek viszont össztüzet zúdítottak rá, mert több recept szóról szóra megegyezik máshol már megjelentekkel, sőt, még olyan is előfordult, hogy a képet is lenyúlták az eredetiről. A receptek szerzői joggal háborognak, hogy valaki nagy pénzeket keres az ő általuk kiagyalt ételekkel, aminek a megálmodásába, finomításába ők fektettek komoly munkát.

A jelenleg épp várandós fitneszguru kénytelen volt nyilvánosan elismerni, hogy a receptek egy része bizony egyszerű lenyúlás. Úgy védekezett, hogy profi dietetikussal állíttatta össze ezt a programot, és nem sejtette, a jól megfizetett munkatárs mások receptjeit adja el neki. Bines szerint naiv és jóhiszemű volt, amikor megbízott a szakértőjében, és magát is áldozatnak tartja, hiszen így az ő neve sározódott be.

Maradjunk annyiban, hogy az internet beszolóművészeit ez a magyarázat nem elégítette ki. Kapja rendesen a gyalázkodást, és ahogy az lenni szokott, az egész erősen eldurvult: halálos fenyegetéseket küldenek neki, azt kívánják, hogy gyermeke súlyos betegséggel szülessen és így tovább. Bines erre már joggal mondhatja, hogy néhányan rettentően mélyre süllyedtek, és lehet ugyan kritizálni, ez a fajta véleménynyilvánítás túlmegy egy határon.

Az ilyen trollkodással az én szememben az a nagy baj, hogy eltereli a figyelmet az alapproblémáról: számtalan esetben előfordul az, hogy az interneten fellelt anyagokból dolgozik egy blogger, egy újságíró, vagy akárki. De az már egy más tészta, amikor valaki a saját szellemi termékeként értékesíti, ráadásul szép haszonnal, más munkáját. Ha belegondolunk, hány zenésznek kellett már megosztania jogdíját olyanokkal, akiknek a munkájából inspirálódott, bizony Ashy csinos bevételeinek egy részét is fenyegeti ez a veszély. 

Arról nem is beszélve, hogy a guruszerepben tündöklő fitneszcelebek gyakran úgy beszélnek saját programokról, hogy közben elhallgatják, egész csapatok segítik őket. Még ha nem is nyúlták volna a recepteket, akkor se sok közük lett volna hozzá. Személy szerint lényegesen többre tartom azokat, akik felvállalják, milyen szakértőkkel dolgoznak együtt.

Nem kell, hogy egy személyi edző polihisztor legyen- az viszont fontos, hogy megbízható emberekkel dolgozzon együtt. Nos, Ashy rosszul választott, ráadásul nem ellenőrizte alaposan annak munkáját. Vajon ellenőrizte bárhogy, bárki? Vajon tényleg olyan egészséges és jó az a diéta, amit így toldoztak-foldoztak össze? Ezzel kéne igazán foglalkozni, nem a fenyegetőzéssel...