A csalók tényleg sokszor lebuknak- a képeiket meghamisító fotósok közül is.

A Nikon által hirdetett fotósversenyek egyikén egy érdekes kép diadalmaskodott: egy létrát fotózott alulról a készítője, amikor állítása szerint teljesen véletlenül elrepült pont felette egy repülőgép. A gép sziluettje éppen a "keret" közepére került, ahogy előtte a gépet. Nagy pillanat, látványos fotó, győzelem- milyen szép történet!

fotó

Más fotósok persze egyből kételkedtek, tényleg kétezik ekkora mázli? A képet a legjobbnak választottak, aztán a gyanakvóbbak a képet minimálisan átalakították, és rögvest láthatóvá vált, a repülőt titokzatos fehér téglalap veszi körül. Igen, más képből vágták ki a sziliettet, egyszerű ócska csalásról volt szó.

fotó

Be is indult a fotós közösség, és az eredeti létra fotóját felhasználva lelkesen gyártottak új képeket, amin repülőgép helyett véletlenül egy menyasszony, egy godzilla vagy Jean-Claude Van Damme is felbukkant, új szintre emelve a szerencsés pillanat fogalmát.

fotófotófotó

A Nikon természetesen nagyot égett, aztán egy közleménnyel próbáltak jópofizni. Az a helyzet, hogy sokszor tényleg nagyon nehéz kiszúrni a csalást, de ezúttal még csak nem is volt túlságosan ügyes a manipuláció. Nyilván az ügyesebbeket el sem csípik. Nem tudom, mi a rosszabb: az, hogy sokan tisztességtelenül nyúlnak bele a képeikbe, vagy az, hogy sokszor már le sem buknak és lassan hozzászokunk ahhoz, hogy kifinomult trükkökkel vernek át minket.fotó

Persze, mind arra vágyunk, hogy egyre látványosabb fotókat mutassanak, de ilyen áron? A PhotoShop csak egy módszer, sok más módon lehet "görbíteni" a valóságot. Lefizetett modellek, a drámai hatás kedvéért megrendezett szituációk,  idomított állatok- ezeket nem is lehet kiszűrni utólagos ellenőrzéssel.  Azért szaporodtak el ezek a trükkök, mert mindenki díjakra, jól eladható képekre vagy legalábbis is lájkokra hajt. Ki akarunk tűnni a fotóinkkal, és sokan az egyszerűbb utat választják.

fotó

Megoldás? Ha minden emberből eltűnik a hiúság és a kapzsiság, többé senki nem fog ilyen eszközhöz nyúlni. Igen, tudom: ez azt jelenti, hogy ezzel örökké együtt kell élnünk... De az ember nem akar állandóan gyanakvással szemlélni minden túl jó fotót. Szóval a képeket egyszerűen csak megpróbálom képként kezelni, és az ügyes megoldásokat is elfogadom, ha tudok róla. Az is lehet kreatív, aki nem csak egyszerűen kattint egyet. A csalás viszont csak annyi, amennyi...

fotó