A brit szuperügynök, James Bond figurája csak halhatatlan, de nem örökifjú. Legalábbis ez juthat eszünkbe, ha két, mostanában szülinapos színész képeit nézegetjük.

Sir Roger Moore október 14-én tölti be a 88. életévét. Bizonyára van, aki nem tudja, de őt szerették volna már a hatvanas években is James Bondként a filmek készítői, ám tévés elfoglaltsága miatt nem vállalhatta el a szerepet. Ekkor került a képbe Sean Connery, ám amikor ő nem akart többé a 007-es bőrébe bújni, ismét Roger Moore került a képbe.

Ő egy másféle stílusú Bond lett, ami részben annak köszönhető, hogy megjelenése, viselkedése is eltért elődjétől, másrészt pedig annak, hogy a hetvenes-nyolcvanas években erősen átalakult a világ, ennek köszönhetően a filmkészítés is. Újfajta, ma már komikusnak ható történetekben bukkant fel a szuperügynök- Moore nevéhez köthető néhány igen furcsa Bond-kaland, de mivel nem ő írta a forgatókönyvet, ez legkevésbé az ő hibája. A jó sztorikban azért ő is tudott brillírozni, A kém aki szeretett engem például sokak kedvence mindmáig.

Utolsó Bond-filmje az 1985-ös Halálvágta (A View to a Kill). Moore akkor 58 éves volt, minden idők legidősebb 007-eseként kellett volna leszámolnia világuralomra törő ellenfeleivel- jó eséllyel ezt a rekordot soha nem fogják tőle elvenni, a nyugdíjas Bond kissé illúzióromboló lenne. A filmben a gonosz oldalán Christopher Walken és Grace Jones tűnt fel, míg a Bond-lány Tanya Roberts volt. 

Utóbbi színésznő október 15-én már a hatvanadik születésnapját ünnepelheti, és valljuk be, egy kicsit megváltozott az elmúlt három évtized alatt. A csinos Tanya egykor még az Charlie angyalai sorozatban is szerepet kapott, de olyan rettentő sok nagy alakítást nehéz lenne felidézni tőle. Manapság pedig a jelek szerint elsősorban a szépészeti beavatkozásoktól várja, hogy örökké fiatal maradjon. Ám ez valószínűleg neki sem fog sikerülni, filmográfiájában tíz éve nincs egyetlen új cím se. Bár ahhoz képest nem tartja magát rosszul, csak épp minden természetes vonás eltűnni látszik az arcáról...

Az idő kegyetlen, jönnek az új Bondok és az új Bond-lányok. A színészélet már csak ilyen! Keseregni kár is ezen, inkább örülni kell annak, hogy valaki valamikor lehetőséget kapott egy ilyen sikeres filmben. Roger Moore is megöregedett, de kifogástalan megjelenése és stílusa még a régi. És bármennyi folytatás készüljön, a Bond-örökség egy darabja mindig is az övé marad.