Új élet utazóként

Jacob Laukaitist egy részeg sofőr gázolta el 2016-ban Thaiföldön. Életmentő műtéten esett át, s elgondolkodhatott addigi életén.

Úgy döntött, a jövőben úgy fog élni, mintha élete bármelyik pillanatban véget érhetne. S onnantól kezdve járja a világot- a baleset, ami szörnyű élmény volt, így vált szerencsés fordulóponttá a számára elmondása szerint. Különleges kalandjait instragram oldalán osztja meg azóta is, így másokat is arra inspirál, hogy valósítsák meg álmaikat, amíg nem késő.

0 Tovább

Az első Teddy-mackó

Kereken 105 éve kezdték forgalmazni Amerikában a mára legendás plüssmackót.

Nálunk nem jellemző Teddy bear néven emlegetni a sok gyerek kedvencévé vált puha mackót, de a tengerentúlon ma is őrzi ez a játék az egykori elnök, Theodore Roosevelt becenevét. 

A megszületésének érdekes sztorija van. Az elnök, noha természetvédőnek számított, lelkes sportvadásznak vallotta magát. Sok ilyen expedíción vett részt, ismert volt erről a szenvedélyéről.

1902-ben Mississippi államban vadászott egy társasággal, amikor egyik társa hosszú hajsza után foglyul ejtett és fához kötözött egy medvét, hogy azt az elnök ejthesse el. Ő viszont ezt elutasította, mert sportemberhez méltatlannak gondolta, hogy foglyul ejtett állatot lőjön le.

A történetnek van olyan verziója, hogy mások ölték meg a medvét, olyan is, hogy szabadon engedték, és aztán az akkoriban divatos politikai karikatúrákon a medvéből szép lassan bocs lett.

Ez ihlette meg aztán Morris Michtomot, aki elkészítette az első Teddy-mackót, amit édességboltja kirakatában helyezett el. Egyenesen az elnök beleegyezését kérte, hogy róla nevezhesse el a hirtelen roppant népszerűvé vált mackót. Roosevelt belement, és így is vált világhírűvé az 1903. február 15-én piacra dobott játékmedve. A puha, ölelgethető mackó pedig hamarosan meghódította a gyerekszobákat mindenfelé.

Érdekesség, hogy egy német konkurens szinte ugyanakkor állt elő saját játékmackójával. Richard Steiff tervezte az 1903. márciusában Lipcsében bemutatott mackót, akinek fogalma sem volt arról, hogy alig egy hónappal előzték meg. A PB 55 sorozatszámú játék jele beszélő: plüssből készült, mozgatható végtagú, 55 centi magas medvét jelöl. Amikor átkerült a tengerentúlra, ott is azonnal megszerették, és rengeteget adtak el belőle. 

Mindenesetre érdekes, hogy az ő változata alig különbözik a tengerentúli "testvérétől", és ugyan felröppennek elképzelések arról, ki másolt kiről, könnyen lehet, hogy ez esetben is csak arról van szó, hogy két embernek nagyjából egyszerre jutott az eszébe ugyanaz...

0 Tovább

Én és a számítógépem

Azok a boldog billentyűzetcsapkodós, játékprogram-írós évek!

A nyolcvanas évek volt az a korszak, amikor megjelentek az igazi geek srácok. A mi korosztályunk tinédzserei járkáltak számítógépes táborokba, mi másolgattunk, cserélgettünk különféle programokat, és a pénzünket nem csajos magazinokra, hanem szaklapokra költöttük.

Akkor talán még lúzernek nézett ki, akinek egy komputer a legjobb barátja, de az a helyzet, hogy az üzleti élet mai "rocksztárjai" közül sokan ebből a generációból, ebből a programozni hobbiból megtanuló csapatból kerülnek ki. Ők voltak azok, akik olyan dolgokat csinálgattak szabadidejükben, amiket a szüleik már egyáltalán nem értettek- volt, aki dühös volt miatta, mert ez csak "játék és időpocsékolás", mások viszont megértették, erre egy egész életpályát lehet építeni.

Hogy ne csak általánosságban dobálózzak ezzel: a Tesla-vezér Elon Musk, a Google-alapító Sergey Brin és Larry Page például pont ilyen srácok voltak, mint a képeken gombokat nyomkodó gyerekek. És az egy generációval korábban techcsászárrá váló Steve Jobs vagy Bill Gates is korai geek volt. Játéknak indult, aztán mi lett belőle!...

0 Tovább

Leslie Nielsen emlékére

Ma lenne a híres színész 92 éves.

színész

Talán furcsa lehet, hogy nem nevettetőként említem Leslie Nielsent, de fiatalabb korában nem kevés komoly szerepben láthatták a vásznon a kanadai születésű színészt, aki 17 évesen belépett a kanadai királyi légierőbe, és légilövész kiképzést kapott. 

színész

Természetesen a többség inkább az Airplane, a Csupasz pisztoly vagy a Sziki-szökevény őszhajú, időnként csetlő-botló vígjátéki szereplőjeként ismeri. 

színész

Megjegyzendő, hogy vele kapcsolatban is elmondható, nem csak azok a szerepei érdekesek, amiket megkapott, hanem azok is, amiket nem. Jelentkezett például Messala szerepére a Ben Hurba- ha megkapja, nyilván egészen máshogy alakul a karrierje. Mint ahogy a Kubrick rendezte Ragyogás is egészen máshogy nézett volna ki, ha a rendező őt választja, nem Jack Nicholsont.

színész

Ugyan amerikai filmek sztárja volt, 1958-ban az állampolgárságot is megkapta, de testvére, Erik otthon Kanadában volt nagy tiszteletnek örvendő politikus, egészen a miniszterelnök-helyettesi pozícióig vitte. Vannak akik szerint Leslie Nielsen volt az első Trekkie, azaz Star Trek rajongó, mert a sorozat első epizódjának bemutatója után fellelkesülve telefonált a stúdiónak, mennyire tetszett neki amit látott. Nielsen mellesleg még az ötvenes évek közepén szerepelt a Tiltott bolygó nevű scifi-ben, azaz nem volt tőle idegen a műfaj.

színész

Leslie Nielsen már évek óta nincs közöttünk, de legjobb filmjein ma is olyan felszabadultan tudok szórakozni, mint annak idején- pedig nem feltétlenül az intellektuális vígjátékok közé tartoznak. Annak idején még a moziból is ki akartak küldeni osztálytársaimmal együtt, mert annyira hangosan röhögtünk a Csupasz pisztoly második részén. 

színész

0 Tovább

Alkotás a természetben

James Brunt műveit angliai otthonához közel, erdőkben, vízparton álmodja meg. Levelekből, ágakból és kavicsokból hoz létre olyan alkotásokat, amik mandalákat, modern festményeket idéznek meg. De a természetben előbb-utóbb minden alkotás szertefoszlik, s így képeken örökíti meg azokat. (James Brunt oldala)

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés