Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Smink nélküli valóság

Lassan közhelyszerű "bátorságpróba" lesz abból, hogy ismert nők hagyják magukat smink nélkül lefotózni. Bevallom őszintén, nem feltétlenül hoz lázba ez a merészség. Talán azért, mert én olyan környezetben nőttem fel, ahol a kozmetikus felkeresése enyhén szólva sem volt mindennapos program a nők számára. És ezért számomra nem a smink nélküliség volt feltűnő, hanem az erős arcfestés...

Az ezzel való büszkélkedésben számomra van valami taszító. Elsősorban az, hogy aki most büszkén vállalja valós arcát, az akkor feltehetően hosszú ideig, évekig, évtizedekig csakis gondos előkészületek után állt kamera elé, tehát magával szemben is ez volt az elvárása. Ugyan mi változott ahhoz képest? Ha akkor normális volt a szemében, hogy a tökéletes nő képében tűnjön fel, azzal sincs semmi baj. Én nem csak azt fogadom el, ha valaki nem festi magát, hanem azt is, ha igen. A tetszés más kérdés, de nem erről szól az egész.

Szóval a hősnő fényképezőgép elé áll, és nincs rajta hatvan féle kozmetikum, sőt, még a fotón sem történik semmi utómunka. Ez szép és jó, még úgy is, hogy világítással, kompozícióval is lehet javítani az összképen- összességében biztosan jobban hasonlít valódi önmagára a hölgy, mint egy komoly stylist stáb által megtámogatott stúdiófotózáson.

A gondom csak az, hogy a merészséget, természetességet ünneplő női magazinok pár oldallal később előveszik a tipikus témát, a visszafogott külsejű hölgy átalakítását tetőtől talpig. És hogyan alkotják meg a bombanőt? Sminkessel, fodrásszal, divattanácsadóval és profi fotóssal, jól bevilágított stúdióban. Csak én érzem úgy, hogy kicsit álságos egyik oldalon önmaguk valójának elfogadását ünnepelni, a másikon meg minden trükköt bevetni azért, hogy valaki egy képen úgy nézzen ki, ahogy a mindennapokban soha nem fog?

A helyzet az, hogy paradox módon mind a két, látszólag ellentétes dolog ugyanazt sugallja: a külső a fontos egy nőnél. Ha elsőre szürke egérnek is tűnik, kis munkával faraghatunk belőle álomnőt. Aki meg a reflektorfényben mindig tökéletességet sugárzott, lám, arcfestés nélkül is vonzó tud lenni.

De hol van a valódi nő a fotók mögül? Mindenkire igaz az, hogy felkelés után, fáradtan, kócosan még a tükör is hátat fordít neki, és bárki megjelenése feljavítható profi segítséggel. Közben maga az ember pont ugyanaz marad, érző, gondolkodó, szerető nő, az örömteli és rossz pillanatokkal, mint társ, anya, híresség vagy keményen dolgozó alkalmazott.

És ezt az igazi arcot nem nagyon tudja bemutatni egy fotót se sminkkel, se smink nélkül. Jóval többről, szebbről van szó, mint egy csinos pofiról. Nem az a legvonzóbb, aki hagyja, hogy a legtöbbet retusáljanak rajta, és nem az a legbátrabb, aki hétköznapi megjelenését vállalja fel. Mert ez csak egy kép, nem több. Kétdimenziós lenyomata egy pillanatnyi állapotnak, miközben az egyéniség sokkal összetettebb, sokkal izgalmasabb, mint ami egy fotóról lejön...

0 Tovább

Száz év szépség

Divatosak lettek a rövidke videók, amik a különféle szépségideálok, ruhaviseletek bemutatását tűzték ki célul. Némelyikük kifejezetten igényes munka, a megvalósítást illetve a témának való utánajárást tekintve is. Persze egy percben nem lehet divat- vagy stílustörténeti kurzust lezavarni, de azért így is érdekesek ezek, és azt már senki nem írja elő, hogy ne járthanánk utána annak, ami jobban érdekel.

A különféle filmecskék közül épp most láttam egy újabb izgalmasat, ami a koreai női szépségideálról szól. A sajátossága az, hogy az ötvenes évektől elválik dél és észak divatja: míg az előbbire az amerikai kultúra beszivárgása volt hatással, utóbbi még ma is a kommunista diktatúra által előírt vonalat követi.

Vajon pár év múlva eljön-e az a pillanat, amikor ismét egyesül a két ország, és egyetlen képen lehet követni a trendek változását? Frizukról és sminkről beszélünk, aztán politikába futunk, ami mögött nem száraz tények vannak, hanem nagyon is valóságos emberi sorsok...

0 Tovább

A felejtethetetlen hang

Ma lenne 96 esztendős Nat King Cole, az egyik legkarateresebb, legkellemesebb hangú énekes.

Az Alabamában 1919-ben született énekes fiatalon kezdett zenélni, slágereit (például Unforgettable, Mona Lisa, When I fall in Love) ma is sokan ismerik. A polgárjogi harcok fontos időszakában volt az egyik legsikeresebb afroamerikai zenész, sőt, ő volt az első fekete, aki saját televíziós műsort kapott 1956-ban. Ám akkortájt még a nagyvállalatok nem vállalták fel azt, hogy támogassanak egy nem fehér nevével fémjelzett show-t, így egy év után megszűnt a műsor.

Nat King Cole nem nagyon akart belefolyni a harcos ellenállásba, ezért gyakran kapott kritikát is. Pedig oka éppen lett volna arra, hogy erőteljesebben lépjen fel: amikor 1948-ban Los Angelesben egy elegáns negyedben vásárolt házat, a Ku Klux Klán egy égő kereszttel üzent neki. A minden rétegben népszerű Cole-t támadták a polgárjogi aktivisták, mert szerintük nem állt ki a harc mellett teljes mellszélességgel, elfogadta, hogy csak fehérekből álló közönség előtt lépjen fel. Sőt, arra biztatták az afroamerikai közösséget, hogy bojkottálják Cole fellépéseit, lemezeit. Végül ő maga is csatlakozott azokhoz az előadókhoz, akik nem vállaltak szegregált közönség előtti fellépést.

Valószínűleg ez a csatározás nem igazán volt ínyére, ízig-vérig zenész volt, akinek kellemes hangja több remek melódiát klasszikussá tett. A beatkorszakban már nem számított az elsőszámú sztárok közé, hiszen fésületlenebb, nyersebb hangzású dalok hódítottak a slágerlistákon. Az 1964-es L-O-V-E viszont ezzel együtt is maradandóbb lett hosszú távon, mint sok más korabeli sikerszám.

Sose tudjuk meg, milyen irányt vett volna a karrierje később, mert Nat King Cole alig 45 évesen hunyt el, 1965-ben. Egész életében erős dohányos volt, sőt, úgy tartotta, a cigi jót tesz a hangjának, felvétel előtt mindig elszívott pár szálat. Amikor a tüdőrákot diagonisztizálták, már késő volt, a kezelésel és a műtétekkel sem tudták megmenteni. Időtlen dalai viszont velük maradtak, és maradni is fognak...

0 Tovább

Egy kis Fonográf

Ami menő, az menő. 1978-ban jött ki a Fonográf Útközben című lemeze, aminek címadó dala szerintem nem csak retrószemszögből jó, hanem ma is simán megállja a helyét. Jobbat legalábbis nem nagyon játszanak a magyar rádiók... 

Laza stílus, rockos hangzás, jó szöveg, szóval egyszerűen csak ilyennek kéne egy normális dalnak lennie. A könnyűzene tulajdonképpen nem bonyolult, és Szörényi Leventéék igencsak jól eligazodtak a szabályai között. Furcsa belegondolni, hogy a hetvenes években milyen remek zenék születtek, amik nem csak nálunk állták meg a helyüket, hanem külföldi konkurensek mellé is oda lehet tenni- sőt, ma is hallgathatóak.

Pedig korántsem volt túlságosan nagy szabadság akkortájt. Persze nem vetettek mindenkit börtönbe, és nem állt minden gitáros mellett rendőr, de igenis igazodni kellett az elvárásokhoz, hiszen államilag ellenőrizték a lemezkiadást. Ma bárki felveheti a muzsikáját, aztán mehet a YouTube-ra, így el sem tudjuk képzelni, milyen, amikor egy bizottság okoskodik bele a zenédbe. Ha mindenre rábólintottak, kijöhetett a lemez.

És így is születtek nagy dolgok! A Fonográfban nem csak zenét írni tudtak, de elő is tudták azt élőben adni. Nagyon jó felkutatni a koncertfelvételeket, ahol ezek a klasszikusok kicsit még lendületesebbek. Egy szó mint száz, jó ez az Útközben, meg is hallgatom még egyszer...

0 Tovább

Elfolyó milliárdok

A mindennapi életünk része lett az, hogy pénzügyekről hallunk. Mostanában persze inkább a botrányoktól hangos a sajtó, és senki nem érti, hogy tűnhetnek el a semmiben a milliárdok. Nézzünk egy kis sztorit ezzel kapcsolatban.

A befektetések világa külön szubkultúra. Annyira könnyen dobálóznak a dollármilliókkal a cikkekben, hogy szinte fel sem mérjük, micsoda pénzekről van szó. Megjelent az Üzletrészen egy tanulságos történet egy bedőlt startup vállalkozásról. Az is megérne egy misét, milyen varázsszó lett a "startup", ami tulajdonképpen nem jelent semmit, de mivel elég trendi, ha valamit kineveznek startupnak, egyből több tőkét tud bevonzani. Mert általában ott van a kutya elásva, hogy a bombasztikus ötletek kiagyalói valaki más pénzén akarják megvalósítani a Nagy Tervet.

A cikkben említett úriember Jason Goldberg, aki befektetőktől először 48 millió dollárt (forintban közel 14 milliárd!) szerzett egy Jobster nevű álláskereső portálra. Értjük: álláskeresési portál, 14 milliárd tőkével kitömve. Meglepetésre bedőlt...

A következő terv egy dizájn-webshop volt. Még magát a koncepciót se értem, de a felkészült befektetők bizonyára jól átlátták a megalapozott üzleti terveket, ezért adtak rá 325 millió dollárt (több, mint 100 milliárd azaz százmilliárd forintot!!!). És ez a koncepció is beleállt a földbe nagyjából két év alatt. A vállalkozás értéke a töredékére csökkent.

A cikk úgy fogalmaz, hogy az alapító Goldberg "bánatos" 7 millió dollár készpénzért és 8 millió dollár részvényért vált meg ez utóbbi weboldaltól. Mielőtt sajnálni kezdenénk ezt a szegény, balsorstól sújtott fiatalembert, ez bizony több, mint 4 milliárd forint- nálunk az ország kétharmada lesi a lottósorsolást három milliárdért. És egyikünket sem "semmizik ki" pár milliárddal azért, mert elbuktuk a többszörösét.

Ebben a csodálatos világban ugyanis szemmel láthatóan nincs felelősség. De ne higgyük, hogy a pénz csak úgy teremtődik és eltűnik. Jön is valahonnan, megy is valahova. A kisbefektető egy korrektnek gondolt cégnek adja a pénzét, aki ilyen-olyan üzletekbe fekteti. Az is lehet, hogy csak többszörös áttétel kerül el akár ilyen kockázatos startup vállalkozásokhoz. Na jó, de hova tűnik? Hát az alapító-ötletgazda menedzserek természetesen először a saját csúcsfizetésükről döntenek, hiszen az nem járja, hogy egy százmillió dolláros cég vezetője aprópénzért melózzon... Aztán sok embert felvesznek, akik nyilván a konkurens cégeket csak magasabb fizetésért hagyják ott. Aztán fizetnek sokat irodabérlésért.

Aztán elkezdenek felvásárolni rivális cégeket, Goldberg is vett olyan dizájnoldalt, amit alig 10 héttel korábban alapítottak. Nem kell hozzá nagy ész, ennyi idő még az induláshoz is kevés. Ő meg nyilván tett rá egy esztelenül magas ajánlatot, és hipp-hopp, megint eltűnt a befektetők pénzéből pár millió dollár, ami megjelent pár fickónál, akik röhögve mondtak le a kis weboldalukról. És a folyamat végén ami maradt, azt még azért az említett szerény 15 millióért elsózta az alapító.

Szóval megvan az a pénz. Az alapítónál, a jól fizetett, de az oldalt sikeressé tenni nem képes alkalmazottaknál, a felvásárolt cégek tulajdonosainál. És ez mind legális és rendben van, hiszen "az üzlet normális kockázata" az, hogy veszteséges lehet bármi. 

Amikor a pénzed kisbefektetőként odaadod valakinek, jó tudni, gyakorlatilag kizárólag te kockáztatsz. Akárki akármit mond, egyetlen bankcsőd után sem hallottunk olyat, hogy a hülye döntéseket hozó menedzserek vagyonát elkobozták, és most hajléktalanként élnének, netán börtönben merengenének azon, hogy tapsolhattak el dollármilliókat, dollármilliárdokat. A csalás az elvileg más tészta, de egy dolog a vád, és egy másik dolog az ítélet: nincsenek tele a börtönök brókerekkel. Ha valakit le is ültetnek, az összes munkatársa, felettese felteszi a kezét, senki nem tudott semmiről. A felügyeletnél sem hullanak fejek. Egyetlen ember ül pár évet, a többieket semmilyen veszteség nem éri. Maximum csak a befektetőket...

A pénzügyi szektor nyilván tudatosan táplálja azt a mítoszt, ami miatt az ún. szakemberek tévedhetetlen gurunak tűnnek. Ehhez hasonlóan a startup vállalkozások említése is olyan hívószó, ami után le kéne borulnunk, pedig ezek jelentős része mögött nincs semmi valódi termék vagy innováció, csak egy felpumpált ötletecske. És mennyire vehető komolyan az olyan befektető, akinek nem tűnik fel, hogy a csodálatos terv nem hogy 300 millió dollárt nem ér, de hármat se? Nem éreznénk magunkat hülyének, ha fel se tűnne, egy kiló krumpli nem 30,000 forintot ér, hanem 300-at? 

Csak a mi butaságunknak fájdalmas következménye van ránk nézve. A szakértőké meg nem. Meg lehet nézni a televízióban nyilatkozó elemzőket, meg lehet kérdezni, melyikük jelezte előre pontosan a válságokat, bukásokat, fellendüléseket? Nem nagyon fogunk ilyet találni. Érdekes módon ők ennek ellenére is szakértőként nyilatkoznak a továbbiakban is. Prognózisaik vannak, naná... Aztán vagy bejönnek, vagy nem. Ám ez a szektor olyan, mint a szerencsejáték: a ház mindig nyer.

Biztosak lehetünk benne, ha esetleg egy-két embert el is marasztalnak a mostani brókerbalhékban, azoknak az embereknek a túlnyomó többsége, aki jól fizetett üzletkötőként, elemzőként a cégeknél dolgozott, semmi kárt nem szenved el. Ha kérdezed, hol vannak a milliárdok, hát, többek között náluk, oda került fizetésként, jutalékként. A felügyelet jól fizetett szakemberei is vállat vonnak, és folytatják a jó és alapos munkát.

Szóval a bankjegyek nem égtek el. a pénz nem törlődött- ha volt, valakinél lecsapódott. A befektetésekkel akár kívülállóként is lehet keresni, vannak korrekt cégek, vannak jövedelmező konstrukciók, én senkit nem akarok lebeszélni semmiről. Csak lássuk tisztán, hogy a bukás kockázatait elsősorban mi viseljük... És ez akkor is igaz, ha az állam közbelép, mert akkor meg adóforintokból kártalanítjuk saját magunkat. Azt meg tudjuk, hogy ezt a lóvét szintén mi adjuk össze.

Ez egy ilyen játék.

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés





Kockázatok és ellenjavallatok

elche@freemail.hu

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés