Alkotás a természetben

James Brunt műveit angliai otthonához közel, erdőkben, vízparton álmodja meg. Levelekből, ágakból és kavicsokból hoz létre olyan alkotásokat, amik mandalákat, modern festményeket idéznek meg. De a természetben előbb-utóbb minden alkotás szertefoszlik, s így képeken örökíti meg azokat. (James Brunt oldala)

0 Tovább

A gravitáció illúzió

Szobrok, amik cáfolják a fizika törvényeit.

0 Tovább

A Hófehérke 80 éve

Walt Disney első egész estés rajzfilmje új műfajt teremtett.

1938. február 4-én mutatták be a Hófehérke és a hét törpe című alkotást a mozikban, az akkor már Mickey egér révén híres rendező első nagyjátékfilmjét. Noha a jópofa figurák sorát felvonultató rövidfilmjeit sokan szerették, a kétkedők szerint senki nem fog másfél órán át rajzfilmet nézni. 

Walt Disney szerint viszont lehetséges volt olyan lenyűgöző módon elmesélni a történetet animálva is, hogy az lekösse kicsiket és nagyokat. Klasszikus Grimm-mesét választott, a szükséges másfél millió dollár jórészt kölcsönből származott. A premier szűk körben 1937. december 21-én volt, és a jelen levő sztárok felállva ünnepelték a Hófehérkét és alkotóját. Ezek után jött a februári bemutató szerte az országban, s villámgyorsan rekordbevételt hozott a film. 

Nem csak a közönség szerette a Hófehérkét, hanem a kritika is rajongott érte, éppen úgy, mint a sztárok. Charlie Chaplin kiemelte, hogy milyen remek vígjátéki karaktert sikerült teremtenie Disney-nek az egyik törpe, Kuka figurájával.

A színesben készült rajzfilm remekül megkomponált elemei olyan nagy rendezőket is inspiráltak, mint Orson Welles vagy Federico Fellini. 

A Hófehérkét ma is az egész estés animációs filmek legjobbjai között tartják számon, sőt, bizonyos vélemények szerint azóta sem sikerült felülmúlni. Pedig nyolc évtized alatt akadt pár tehetséges próbálkozó a műfajban, mint ahogy a technika is sokat fejlődött- csak éppen a varázslat maradt ugyanaz.

0 Tovább

A jövő otthona

Így képzelte a Motorola bő fél évszázada a jövendő lakásait.

Egy művész, Charles Schriddle festménysorozatával illusztrálták azt, milyen lesz majd az élet az elektronikával jól felszerelt otthonokban. (Nem véletlenül tűnik fel annyi képen a televízió...)

Letisztult belső terek, hatalmas ablakok, sok helyen pedig igyekeztek becsempészni a növényeket a lakásba is, vagy kifejezetten természetkörnyezetközeli építményeket álmodott meg a művész a hatvanas évek elején.

Persze nem feltétlenül ilyenek lettek a mai tipikus házak, de azt hiszem, párat a koncepciók közül el tudnék képzelni otthonomnak- vagy egyszerűen csak a képek hangulatosak, azért vannak hatással az emberre, és ez mindenképpen a művészt dicséri.

0 Tovább

We are the world

33 éve ezen a napon fejezték be a jótékony célú dal felvételeit.

zene

A We Are The World-projekt afféle válaszként született: a britek 1984-ben Band Aid néven toborozták össze legnagyobb könnyűzenei sztárjaikat, hogy a Do They Know It's Christmas? című dal bevételeivel támogassák Afrika éhezőit. Ez adta az ötletet az énekesként és színészként is ismert Harry Belafonte számára, hogy ilyet a tengerentúlon is tető alá lehet hozni.

Az USA for Africa nevet kapott projekthez a producer Quincy Jones mellett a dalt szerző Michael Jackson és Lionel Ritchie is gyorsan csatlakoztak. A dal pár nap alatt megszületett, és az is segített, hogy az American Music Awards díjátadóját január 28-án csak pár mérföldre a stúdiótól tartották, így este a sztárok csak átugrottak felénekelni a közös részeket. 

A majdnem félszáz híresség között ott volt a nyolcvanas évek számtalan nagy neve, mint Bruce Springsteen, Tina Turner, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Paul Simon, Diana Ross. A country sztárjai közül például Kenny Rogers és Willie Nelson jött. A legendákat képviselte Ray Charles, Bob Dylan és Stevie Wonder. Ott volt még rajtuk kívül a kanadai Dan Aykroyd és a Band Aid-et szervező ír Bob Geldof is.

Jones a felvétel előtt annyit üzent a sok sztárnak: "Az egótokat hagyjátok az ajtó előtt". Mindenki így is tett, lelkesen vettek részt az éjszakába nyúló munkában. A dal elkészült, hamarosan megjelent majd hétmillió példányban kelt el, amivel 60 millió dollárt gyűjtöttek. 

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés