Jön a Krampusz!

Azért tudtak gyereket riogatni eleink ezekkel a képeslapokkal.

A Monarchia idejéből származó lapok nyilván meggyőzhették a kicsiket arról, hogy jól kell viselkedni, ha nem akarták a krampusz zsákjában végezni. A felnőttekkel viszont időnként jóval barátságosabb volt, ki tudja miért...

0 Tovább

Az igazi zene

Morgan James bécsi koncertje fantasztikus élmény volt.

zene

Vajon miről beszélgethet az éjszakában négy középkorú fickó, pár sör után? Ahogy mondani szoktam, természetesen szidjuk azt, aki nincs ott. De komolyra fordítva a szót, illúziókat kell eloszlatnom: nem a foci vagy a nők vannak minden ilyen alkalommal a középpontban. Kifjezetten értelmes témák is szóba kerülnek; s egy ilyen alkalommal idén ősszel az egyik srác egy videót tett be. Elmondta előre, egy jól ismert sláger feldolgozásáról van szó swing stílusban, isteni jó a hangulata, de különösen a második énekesnőre figyeljünk oda, mert hihetetlen amit csinál.

Azt kell mondjam, tényleg leesett az állunk. Meghallgattuk még egyszer. Aztán utána hazajöttem, megmutattam a dalt a barátnőmnek, aki szintén imádta. Kikerestem, ki volt az a bizonyos szőke énekesnő, és találtam még pár meghökkentően jó dalt Morgan James-től.

A dolgok néha olyan természetesen jönnek. Megnéztem, merre-hol lép fel, és kiderült, hogy Európában turnézik az év végén. Ebből aztán az lett, hogy két jegyet vettem a bécsi koncertre, és egybekötöttünk egy szép decemberi estét a császárvárosban a zenei élménnyel.

A Porgy & Bess klubban lépett fel Morgan James, és ugyan szerencsésebb lett volna, ha csak ülőhelyeket alakítanak ki, de utólag ennek már nagy jelentősége nincs. A hely ugyanis tele volt, és kifejezetten lelkes és hálás volt a közönség. Nagyon élveztük az előadást: az énekesnő saját dalaiból is válogatott, és például Prince, Peter Gabriel, Joni Mitchell, Mariah Carey klasszikusokat is eljátszottak zenekarával. A hangja egészen hihetetlen, minden fillért megért a koncert. 

És hát kiderült az igazság, ismét, megint, sokadjára: az igazi zenész élőben tud igazán kibontakozni. Nagyszerű énekesnő, profi zenekarral, minden úgy volt jó ahogy volt. Tudom, vannak milliós lemezeladásokat produkáló emberek, akik nem tehetségben, hanem marketingben és menedzsmentben erősek. Ám ez mit sem számít addig, amíg te meg tudod találni az igazán jó zenészeket, és azzal támogatod őket, hogy az ő lemezeiket veszed, az ő koncertjeikre vásárolsz jegyet- és a jó az, hogy ezzel magadat is megajándékozod pár fantasztikus élménnyel.

Hát ide vezet, ha pár pasas egy este italozik és dumálgat. Lehetne rosszabb is, kétség sem fér hozzá! S azt hiszem, barátnőm a jövőben sem fog morogni, ha összeülünk pár haverral, mert ilyen dolgok sülnek ki belőle- a koncertet ugyanis ő is nagyon élvezte. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy hallgasson bele Morgan YouTube-csatornájába!

0 Tovább

A diszkó aranykora

Kereken negyven éve mutatták be a Szombat esti lázat.

A film, ami sztárt csinált John Travoltából, újra a csúcsra juttatta a Bee Gees-t, és meghatározta a diszkókorszakot, 1977-ben került a mozikba. Nagyon szerencsés pillanatban mutatták be, a fiatalok erre a zenére, erre a szórakozási formára pörögtek, a Gibb-fivérek zenéje fantasztikus volt, és a színészek, a stáb is remek munkát végeztek.

A még csak 23 éves Travolta kisebb szerepek után lett a csipőjét riszáló parkett ördögeként legenda. Nem akármilyen időszak volt ez a számára, hiszen alig egy év múlva jött a következő zenés sikerfilm, a Grease főszerepe. Ugyan voltak aztán hullámvölgyek a pályafutásában, aztán akadtak sikeres vagy fontos alakítások, de sokak számára mindmáig a hetvenes évek második fele a fiatal Travolta szerepeivel azonosítható. A Szombat esti láz egyértelműen az ő filmje, a többi szereplőt szerintem kevesen tudnák felidézni.

Érdekesség, de a Szombat esti lázban hallható daloknak csak egy része íródott kifejezetten a film kedvéért, a többit már korábban játszották a rádiók. A filmzenét tartalmazó album természetesen óriási siker lett, több dal is a slágerlista élén kötött ki.

Meg kell jegyezni, hogy a mára kicsit lesajnált diszkóműfajnak is voltak klasszikus dalai, többek között a Bee Gees-nek köszönhetően. A zenetörténelem legjobb dalszerzői közé tartozó Gibb-fivérek olyan szerzeményekkel igazolták ezt, mint a Night Fever, a Stayin' Alive, a How Deep Is Your Love vagy a Jive Talkin. Nekem az utóbbi most is nagy kedvencem, de ha a filmet idézzük fel, akkor inkább ezt a videót illesztem be.

De hát már ennek is négy évtizede, repül az idő. Ugyan mostanában nem sokan ropják ilyen stílusú öltönyben a táncparketten, visszatérhet még ez is- és garantálom, jobb zenék akkor sem lesznek hozzá, mint az egykori slágerek.

0 Tovább

A légi divat evolúciója

Ahogy gyorsultak a repülők, úgy rövidültek a szoknyák.

retró

Kifejezetten rövid idő alatt változott meg a légiutas-kísérők viselete: az ötvenes évek csinos, elegáns, de alapvetően konszolidált egyenruháit a hatvanas évek divatját követő szettek váltották fel. Érdekes egymás mellett látni ezeket: mintha évtizedek választanák el őket, pedig a váltás villámgyos volt.

retró

A kosztüm jellegű egyenruhák szabása is megváltozott, egyre gyakrabban bukkantak fel a könnyed, akár a hétköznapokban is viselhetőnek tűnő darabok. 

retró

retró

retró

Míg a hagyományosabb egyenruháknál egyértelmű, ki a stewardess és ki az utas, ha mellé tesszük a hatvanas években hódító miniruhás légikisasszonyok képeit, már könnyű zavarba jönni.

retró

retró

De a világ rendje az, hogy a változás nem feltétlenül egyirányú. Ha így folytatódott volna az egyenruhák rövidülése, manapság a légikísérők egy szál alsóneműben dolgoznának. Ehhez képest jóval konzervatívabban festenek. Ki tudja, még azt is megérjük, hogy visszatérnek a kis kalapos, kosztümös idők!

retró

0 Tovább

Billy Joel, a rocker

Ki hitte volna, hogy fiatalon ő is a kemény műfajban próbálkozott!

zene

Az 1949-es születésű Billy Joel tinédzserkorának meghatározó élménye volt az angol beatzenekarok feltűnése. Így aztán a tehetségesen muzsikáló amerikai srác is beszállt egy bandába, ami jellemzően a tenger innenső oldalán született slágereket dolgozta fel.

Ilyen zenekarból vélhetően annyi volt, mint égen a csillag, így aztán barátjával, Jon Small dobossal új irányba próbálkoztak. Attila néven alapítottak hard rock duót, első lemezük is az Attila címet kapta. Az 1970 júliusában megjelent albumot a kritikusok minden idők legrosszabb rocklemezei között tartják számon. Maga Billy Joel is zavaros marhaságnak tartja a korai heavy metal világába tett kiruccanásának végeredményét.

Ám az Attila nem azért szűnt meg, mert a zenéjük olyan borzalmas volt. Billy Joel egyszerűen elszerette Jon Small feleségét, és amikor kiderült, hogy a dobost saját barátjával és zenésztársával csalta meg az asszony, a banda sorsa megpecsételődött.

zene

A fordulatoknak ezzel még nem volt vége, mert a botrány után Elizabeth Small megszakította a kapcsolatát mind a kettejükkel, és ezt Billy Joel tudta nehezebben feldolgozni. A mindig is depresszióra hajlamos zenész véget akart vetni életének, de még egy bocsánatkérő üzenetet hagyott Small-nak, aki ezt hallva a lakására rohant majd kórházba vitte. A későbbiekben aztán még dolgoztak is együtt, a nő pedig Billy Joelt választotta, és 1973-ban összeházasodtak.

zene

Joel következő lemezein már egészen más stílusban játszott, és nem kevés slágerrel büszkélkedhetett karrierje során. De gyaníthatóan a heavy metalhoz már nem akar visszatérni, és koncertjein se nagyon kerülnek elő az Attilán megjelent dalok. A nyughatatlan zenész magánéletében is akadtak még kanyarok, jelenleg a negyedik feleségével él.

Hát így vehet váratlan fordulatot egy-egy történet: talán ha Jon Small felesége kevésbé lett volna vonzó, Billy Joelt most metálzenészként ismernénk. Vagy ha a megcsalt Small nem rohant volna el hozzá, amikor meg akarta magát ölni, akkor nem ismernénk sehogy Joel nevét, mert nem születtek volna meg az olyan híres dalai, mint a Piano Man... 

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés