Vangelis 75

A görög zenészzseni ma ünnepelhet. Az elektronikus zene egyik olyan félistene ő, aki valóban maradandót tudott alkotni ebben a stílusban.

1943. március 29-én született meg a kis Evángelos Odysséas Papathanassíou, aki ma már mindenki csak Vangelisként emleget. Autodidakta módon tanult meg komponálni, állítólag kottát olvasni ma sem tud. Volt sikeres zenekara a hatvanas, hetvenes években, az Aphrodite's Child nevére talán többen emlékeznek, aztán dokumentumfilmek aláfestő zenéjét alkotta meg. Az Opera Sauvage több, azóta is jól ismert felvétellel ajándékozta meg a zenerajongókat.

A nyolcvanas évek filmzenéi közül nekem személyes kedvencem a Tűzszekereké- a Vangelisre oly jellemző "elemelkedettebb" stílus nagyon jól állt a filmnek- a zeneszerzőt is Oscar-díjjal jutalmazták.

A kalandozó zenész érdekes közös projektje volt a Jon & Vangelis, amit a Yes korábbi énekesével hozott tető alá. Itt is sikerült klasszikus dalt alkotniuk.

A filmzenéi közül legendás még az Eltűntnek nyilvánítva, a Szárnyas fejvadász vagy az 1492- A paradicsom meghódítása is.

A magánéletét tekintve zárkózott görög zenészről nem nagyon olvashatunk bulvárhíreket. Őszintén szólva, ugyan kinek hiányoznak a pletykák, és így "csak" a zene miatt beszélünk Vangelisről?...

0 Tovább

Ki ez a nő?

La a kalappal azok előtt, akik megismerik smink nélkül Christina Aguilerát!

A mindig erős sminkben látható sztár a Paper magazin kedvéért vállalta be a sorozatot, amiben a természetes(ebb) megjelenése látható, hiszen stylist azért nyilván így is dolgozott rajta. 

A színpadon vagy a vörös szőnyegen általában egészen máshogy fest...

0 Tovább

1964 csúcsmodelljei

Tiszta retró érzés böngészni egy fél évszázados autókiállítási katalógust.

Az Angliában rendezett show egy régi korszak képét mutatja. 1964 volt az első év, amikor japán autókat vittek be az országba, akkor még nem túl nagy sikerrel. A szétaprózódott brit autóipar sok, de  meglehetősen konzervatív, ódivatú modellel tűnt fel. A kulcsszavak viszont azok, mint manapság: megbízhatóság, biztonság, kedvező ár és persze komoly teljesítmények volt. A felsorolt tulajdonságok, mint a szervókormány, az autórádió persze csak mifelénk számítottak luxusnak, nyugaton már megszokottak voltak.

Kelet-Európát olyan stílusos modellek képviselték, mint a Skoda vagy a Wartburg. Kicsit mókás, amikor ezeknél is a luxust emlegették a reklámokban- mi aztán ismerhetjük a szocialista "luxust"...

De a legmenőbb európai márkák voltak azok, amikor már akkor is diktálták a tempót: s ezek a meghatározók ma is a piacon. Éppen ellentetjeként az angol mintának, nagy cégcsoportok lettek az uralkodók, és ha megnézzük, mi van ma a brit autógyártásban, akkor látható, kinek lett lett igaza.

0 Tovább

Az egyiptomi turizmus kezdetei

Több, mint száz éve készültek ezek a fotók.

A görög Zangaki-testvérek képeslapjaikat a turistáknak adták el. A téma szinte mit sem változott egy évszázad alatt: az ókor csodái, a Nílus, bazár, no meg a helyiek.

Azt kell mondjam, sok tekintetben igen hasonlóan néz ki ma is az ország: bámészkodó nyugatiak a piramisoknál, akiket egy kis pénzért tevén lovagoltatnak a helyi vezetők.

És valószínűleg a maiak is ugyanúgy rácsodálkoznak a szfinxre, a piramisokra, mint a régiek. Hiába, ami lenyűgöző, az lenyűgöző...

(Flashbak)

0 Tovább

Véletlen sláger

A mindenki által ismert Tequila című dal szinte csak azért született meg, mert még maradt egy kis stúdióidő.

Az ötvenes években már igazi slágergyáros kiadók működtek az Egyesült Államokban. Súlya volt a slágerlistáknak, a rádiós lemezlovasok pedig sztárrá tehettek a semmiből jött fiatalokat, akiknek esetleg csak egyetlen sikeres dalra futotta.

A Challenge Recordsot 1957-ben alapították Los Angelesben, nyilván azzal a céllal, hogy kihasítsanak egy szeletet a rock'n'roll bizniszből. December 23-án várták a stúdióba Dave Burgesst, egy kaliforniai rockabilly énekes-dalszerzőt, hogy felvegyenek néhány dalt. A kísérői Cliff Hills és a Flores Trio voltak (Danny Flores, Gene Aiden, Buddy Bruce). Elsősorban a Train to Nowhere című dalra koncentráltak, aztán jött még két másik felvétel. 

zene

Akkortájt nagyüzemben dolgoztak a stúdióban, nem töltöttek el hónapokat a felvételekkel. Mivel jól pörgött a munka, még maradt egy kis idő a végén: a Flores Trio pedig rögtönzött egy lendületes kis dalt. Ez lett a Tequila, aminek Danny Flores volt a szerzője, ő szaxofonozta a főtémát, és ő is mondta bele a tequila szót a dal közben a mikrofonba. (Mivel máshol volt szerződése, a Chuck Rio álnév szerepelt szerzőként a borítón...) A dal tulajdonképpen végtelenül egyszerű, a szaxofon szólójára épül, szövege is csak ez az egy szó. Három nekifutásra volt lehetőség, aztán mehetett mindenki haza. 

A januárban megjelent Train to Nowhere B-oldalán jelent meg a Tequila, azaz különösebben nem vártak tőle semmit. A slágernek szánt nóta nem futott be nagy karriert, és ez a Tequilát is a süllyesztőbe ránthatta volna- ám egy lemezlovas Clevelandban lejátszotta a B-oldal dalát is, és az villámgyorsan siker lett. Március közepén, kereken 60 éve jutott fel a listák csúcsára.

A zenekar The Champs néven lépett fel a semmiből jött slágerrel. Vicces, de a nevet csak a felvétel után egy hónappal vették fel, amikor megjelentek a dalok, azaz gyakorlatilag a zenekar még nem is létezett, amikor stúdióba vonultak. A Tequila volt az első és az egyetlen igazánnagy slágerük. Ez viszont örök klasszikus maradt, és azért ez igen szép teljesítmény egy jórészt véletlenül, szinte csak mókából felvett daltól.

Talán pont ez a lazaság érződik ki belőle mindmáig, és ezért pörög fel a hangulat még most is, ha akármilyen buliban felhangzik a Tequila.

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés