Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Én és a számítógépem

Azok a boldog billentyűzetcsapkodós, játékprogram-írós évek!

A nyolcvanas évek volt az a korszak, amikor megjelentek az igazi geek srácok. A mi korosztályunk tinédzserei járkáltak számítógépes táborokba, mi másolgattunk, cserélgettünk különféle programokat, és a pénzünket nem csajos magazinokra, hanem szaklapokra költöttük.

Akkor talán még lúzernek nézett ki, akinek egy komputer a legjobb barátja, de az a helyzet, hogy az üzleti élet mai "rocksztárjai" közül sokan ebből a generációból, ebből a programozni hobbiból megtanuló csapatból kerülnek ki. Ők voltak azok, akik olyan dolgokat csinálgattak szabadidejükben, amiket a szüleik már egyáltalán nem értettek- volt, aki dühös volt miatta, mert ez csak "játék és időpocsékolás", mások viszont megértették, erre egy egész életpályát lehet építeni.

Hogy ne csak általánosságban dobálózzak ezzel: a Tesla-vezér Elon Musk, a Google-alapító Sergey Brin és Larry Page például pont ilyen srácok voltak, mint a képeken gombokat nyomkodó gyerekek. És az egy generációval korábban techcsászárrá váló Steve Jobs vagy Bill Gates is korai geek volt. Játéknak indult, aztán mi lett belőle!...

0 Tovább

Leslie Nielsen emlékére

Ma lenne a híres színész 92 éves.

színész

Talán furcsa lehet, hogy nem nevettetőként említem Leslie Nielsent, de fiatalabb korában nem kevés komoly szerepben láthatták a vásznon a kanadai születésű színészt, aki 17 évesen belépett a kanadai királyi légierőbe, és légilövész kiképzést kapott. 

színész

Természetesen a többség inkább az Airplane, a Csupasz pisztoly vagy a Sziki-szökevény őszhajú, időnként csetlő-botló vígjátéki szereplőjeként ismeri. 

színész

Megjegyzendő, hogy vele kapcsolatban is elmondható, nem csak azok a szerepei érdekesek, amiket megkapott, hanem azok is, amiket nem. Jelentkezett például Messala szerepére a Ben Hurba- ha megkapja, nyilván egészen máshogy alakul a karrierje. Mint ahogy a Kubrick rendezte Ragyogás is egészen máshogy nézett volna ki, ha a rendező őt választja, nem Jack Nicholsont.

színész

Ugyan amerikai filmek sztárja volt, 1958-ban az állampolgárságot is megkapta, de testvére, Erik otthon Kanadában volt nagy tiszteletnek örvendő politikus, egészen a miniszterelnök-helyettesi pozícióig vitte. Vannak akik szerint Leslie Nielsen volt az első Trekkie, azaz Star Trek rajongó, mert a sorozat első epizódjának bemutatója után fellelkesülve telefonált a stúdiónak, mennyire tetszett neki amit látott. Nielsen mellesleg még az ötvenes évek közepén szerepelt a Tiltott bolygó nevű scifi-ben, azaz nem volt tőle idegen a műfaj.

színész

Leslie Nielsen már évek óta nincs közöttünk, de legjobb filmjein ma is olyan felszabadultan tudok szórakozni, mint annak idején- pedig nem feltétlenül az intellektuális vígjátékok közé tartoznak. Annak idején még a moziból is ki akartak küldeni osztálytársaimmal együtt, mert annyira hangosan röhögtünk a Csupasz pisztoly második részén. 

színész

0 Tovább

Alkotás a természetben

James Brunt műveit angliai otthonához közel, erdőkben, vízparton álmodja meg. Levelekből, ágakból és kavicsokból hoz létre olyan alkotásokat, amik mandalákat, modern festményeket idéznek meg. De a természetben előbb-utóbb minden alkotás szertefoszlik, s így képeken örökíti meg azokat. (James Brunt oldala)

0 Tovább

A gravitáció illúzió

Szobrok, amik cáfolják a fizika törvényeit.

0 Tovább

A Hófehérke 80 éve

Walt Disney első egész estés rajzfilmje új műfajt teremtett.

1938. február 4-én mutatták be a Hófehérke és a hét törpe című alkotást a mozikban, az akkor már Mickey egér révén híres rendező első nagyjátékfilmjét. Noha a jópofa figurák sorát felvonultató rövidfilmjeit sokan szerették, a kétkedők szerint senki nem fog másfél órán át rajzfilmet nézni. 

Walt Disney szerint viszont lehetséges volt olyan lenyűgöző módon elmesélni a történetet animálva is, hogy az lekösse kicsiket és nagyokat. Klasszikus Grimm-mesét választott, a szükséges másfél millió dollár jórészt kölcsönből származott. A premier szűk körben 1937. december 21-én volt, és a jelen levő sztárok felállva ünnepelték a Hófehérkét és alkotóját. Ezek után jött a februári bemutató szerte az országban, s villámgyorsan rekordbevételt hozott a film. 

Nem csak a közönség szerette a Hófehérkét, hanem a kritika is rajongott érte, éppen úgy, mint a sztárok. Charlie Chaplin kiemelte, hogy milyen remek vígjátéki karaktert sikerült teremtenie Disney-nek az egyik törpe, Kuka figurájával.

A színesben készült rajzfilm remekül megkomponált elemei olyan nagy rendezőket is inspiráltak, mint Orson Welles vagy Federico Fellini. 

A Hófehérkét ma is az egész estés animációs filmek legjobbjai között tartják számon, sőt, bizonyos vélemények szerint azóta sem sikerült felülmúlni. Pedig nyolc évtized alatt akadt pár tehetséges próbálkozó a műfajban, mint ahogy a technika is sokat fejlődött- csak éppen a varázslat maradt ugyanaz.

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés





Kockázatok és ellenjavallatok

elche@freemail.hu

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés