Nem fotó, festmény

A ceruzával, olajjal dolgozó alkotók néha meglepően valósághű képeket hoznak létre.

0 Tovább

Ördög Nóra átigazolt

Elsőre valahogy nagy hírnek tűnt az, hogy az RTL egyik legismertebb arca a TV2-nél folytatja, aztán ahogy átgondolja az ember, nem látszik ez akkora durranásnak. Hiszen ez elsősorban üzlet, és ahol jobb lehetőségeket kap az ember, ott folytatja a karrierjét. Őszintén, melyikünk nem így döntene, ha hasonló munkáért mint amit most végez, a konkurenstől másfélszer annyi fizetést kapna?

Lehet persze jönni a hűséggel, hiszen Ördög Nóra abszolút az RTL-hez kötődött már több, mint egy évtizede, a csatorna rengeteg húzóműsorának volt arca, de ennek ebben a szférában nincs nagy jelentősége. Mindig voltak és vannak mozgások, és ki törődik ma már azzal, hogy Liptai Claudia annak idején az RTL-en bukkant fel mindenféle műsorokban? Most más csatornát erősít és kész, mint ahogy Friderikusz Sándor is mozgott ide-oda, Fábry átköltözött a közszolgálatira és így tovább. 

Nem is tudom, miért vagyunk olyan naivak, hiszen a Barátok köztre és az X-Faktorra termékként kell tekinteni, ami nem azért készül, mert akkora értéket képvisel, hanem azért, mert eladható. Pontosabban kérdés, ki is az eladható, a műsor, vagy a nézői? Régebben olvastam egy bölcsességet, ami így szól: "ha valamit ingyen kapsz, te vagy a termék". Szóval az ingyen tévézés ára az, hogy mi engedelmesen megnézzük a reklámokat is.

Azaz üzlet ez jobbról is, balról is. A TV2 rajongói mostantól nézhetik Ördög Nórát, és ezért egy fillérrel sem kell többet fizetniük, hiszen a jóságos tévécsatorna megfizeti helyettük az új sztárt- és aztán a megnövekedett nézőtábort jobb áron tudja értékesíteni a hirdetőknek. Mindenki jól jár, nem?

Kivéve persze az RTL-t. Ez az aprócska gond némileg belerondít a nagy üzletbe, mert ők nyilván nem szívesen engedik át a legnagyobb riválisnak az általuk befuttatott, és sok műsorban szereplő arcot. Nagyon meglepne, ha a szerződésében ne lennének mindenféle kitételek, de az is lehet, a TV2-nél ezzel is kalkuláltak. Sőt, biztos, ennek a kezelése is az Ördög-csomag része. Azt körülbelül biztosra veszem, hogy ősztől a hölgyet az új csatornán látjuk, és az is tuti, hogy jól fog keresni. Hogy milyen műsorokhoz adja a nevét, az egy másik tészta, de amíg ő a pénzénél van, és megfelelően végzi a munkáját, addig neki minden jó.

Végülis ez csak munka, mint akármelyik másik, ha kihívásról és önmegvalósításról szólna, nyilván senki nem kérne sztárgázsit és nem menne másik csatornához több pénzért. Ilyen formán azokat a nézőket sem teljesen értem, akik háborogtak a "hűtlenség" miatt, könyörgöm, ez csak szórakoztatóipar, ahol bizonyos emberek bevállalják a médiabohóc szerepét egy kis pénzért, más emberek pedig mindezt lelkesen nézik. És igen, van az a pénz, amiért Ördög Nóra is bogarakat eszik a dzsungelben. Azért valljuk be, nem egy olyan korszakos egyéniségről van szó, akit még évtizedek múlva is emlegetnek, akkor kell kaszálnia, amikor erre esélyt kap. "Életműve" pár műsor vezetéséből áll, hát izé, szép dolog ez, de tudjuk a helyén kezelni.

Plusz pikantériát az ad a történetnek, hogy az utóbbi hetek a reklámadó kapcsán arról szóltak a hazai médiában, hogy az RTL egyre nehezebb helyzetbe kerül a kormányzati döntések miatt. Nos, ez a tényező némileg árnyalhatja az átigazolás tisztán üzleti alapú logikáját párak szerint, olvastam olyan véleményt, hogy a TV2-nek most valahogy bőven van pénze, míg az RTL arcai közül páran tartanak attól, hogy a megcsappant forrásokkal rendelkező csatornánál megszorítások lesznek. Ilyen helyzetben a piaci értékkel bíró sztárok nyilván felmérik a keresletet, és ha jó ajánlatot kapnak, váltanak. Persze az csak névtelenül kommentelők hipotézise, hogy erről szólt Ördög Nóra esete is, és a részleteket úgysem fogják az orrunkra kötni. 

És valljuk be, az átlagnézőnek szinte mindegy is, mi van a háttérben és mekkora pénzek mozognak. Eddig is azért nézte a tévét, mert valóságshow-kon, sorozatokon és tehetségkutatókon akart szórakozni, ezután is megteheti ezt, maximum ez-az átrendeződik. Számít? Nem nagyon. Mindig is voltak efféle mozgások, mentek új helyre vagy tűntek el a süllyesztőben sztárok, és nyilván Ördög Nóra karrierje sem fog örökké tartani- 20 év múlva ez a mostani balhé jelentéktelen epizódnak sem fog számítani.

Mert ez egy ilyen üzlet, ne keressünk benne örök értéket. De szerencsére nem is kötelező a részesévé válni, akinek nem tetszik a kereskedelmi tévézés, kikapcsolhatja a készüléket vagy el is adhatja azt. A választás a folyamat legvégén -pénz ide vagy oda- a mienk.

0 Tovább

Érték vagy érték

Olvastam hogy rangsorolták a hazai celebvilág legértékesebb alakjait. Alföldi Róbert került az első helyre, a hölgyek mezőnyét pedig Liptai Claudia vezeti. 

A rangsorolás módszertanáról biztos lehetne érdekeseket mondani, de én valahol a lelkem mélyén úgy érzem, gyakorlatilag mindegy, kiket kérdeztek meg. Ezek a rangsorok érdekesek lehetnek, a céljuk az, hogy beszédtémát szolgáltassanak, de alapvetően semmi értelmük, a világ nem lesz jobb vagy rosszabb hely attól, ha más emberek kerülnek rá, netán az egész lista meg sem születik. Régebben nem volt ilyen rangsorunk idehaza, mégis jól megvoltunk nélküle. És gondolom a tengerentúlon 20 éve is létezett ez a rangsor, de kutyát nem érdekli, ki szerepelt rajta akkor.

Nekem most egészen más jutott eszembe, és az a magyar nyelv egyik érdekessége, az érték szó. A Forbes Amerikában "most powerful celebrities" listát állít össze, míg a magyar verzió a legértékesebb kifejezést használja. Utóbbi talán azért szerencsésebb választás, mert nálunk szerintem egyszerűen jobban cseng, ha értéket emlegetünk egy híresség kapcsán.

Mert az érték az nem csak pénzben kifejezhető dolgot jelenthet, hanem valami mást is. Az értékteremtés nem egyenlő a pénzcsinálással, szóval a mi nyelvünkben jól el lehet játszani az érték szóhoz kapcsolódó érzésekkel, gondolatokkal. Míg a tornász Berki Krisztián olimpiai sikerét értékesnek gondoljuk, a sok pénzt termelő celeb-Berki eladhatósága miatt érték a tévécsatorna számára, nem munkássága okán.

És hogy milyen jól kezeljük ezeket a dolgokat mi, magyarok, arra jó példa az, hogy senkinek nem kell túlmagyarázzuk a különbséget az egyik Berki értékes sikere és a másik Berki "értékes" produkciója között. És azt is tudjuk jól, az egyik érték az sok idő múltán is az marad, a másik meg szépen elolvad, és végül egy lukas kétfillérest sem ér a korábban mindenfelé feltűnő celeb.

A lista viszont nem lett igazán beszédtéma, talán pont amiatt, hogy a legértékesebb szót többféleképpen is lehet értelmezni- másrészt pedig egyszerűen túl kicsi a hazai celebvilág ahhoz, hogy nagyon sok időt kellene vele foglalkozni. A lista tetején állók is utaznak villamossal és sorban állnak sárga csekkel a postán, amivel semmi baj nincs, csak ez némileg rontja az exkluzivitását az egész híresség-biznisznek. Nem tudom, pár éve múlva lesz-e rangja (vagy mondhatjuk úgy is, értéke) annak, ha valaki egy ilyen lista élén vagy ugyanúgy legyintünk rá, mint most. De gyanítom, a többség azért annak örülne közülük, ha nem a forintosítható érték kapcsán emlegetnék a nevüket, hanem az értékteremtés miatt- akár úgy, hogy egyetlen ilyen listára sem férnek oda.

0 Tovább

Generációk

Így is lehet családi képeket készíteni...

0 Tovább

Játék a tükrökkel

Szívesen kísérleteznek a tükrökkel a fotósok, amiből néha meghökkentő, különös végeredmény születik.

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés