Laura Ingalls Wilder férjének gyerekkoráról szól az Almanzo, a farmerfiú.

Kicsit kilóg a Kicsi ház sorozatból ez a kötet, hiszen a többi könyv főszereplője, Laura fel sem tűnik benne. Ráadásul egészen máshol játszódik, az Egyesült Államok keleti partvidékén.

irodalom lauraingalls

Almanzo Wilder személye nyilván azért érdekes elsősorban a rajongók számára, mert ő volt a szerző férje, társa évtizedeken át. Mai szemmel nagyon érdekes, hogy a már világvárosként ismert New Yorktól egy ugrásnyira hogy éltek az egykori farmerek. Almanzo gyerekkorától kezdve keményen dolgozott a családi farmon, és a könyv elsősorban arról szól, hogy zajlott a hétköznapi élet.

irodalom lauraingalls

Azt gondolom, én még pont abba a nemzedékbe tartozom, ami számára nem volt szokatlan a gyerekek bevonása kisebb-nagyobb munkákba. Kertet ástam, a háznál tartott disznót, nyulat, csirkét etettem, szüreteltem. Nagyszüleimtől hallottam történeteket arról, hogy dolgoztak kiskoruktól például aratás idején, felnőtt módjára. Szóval Almanzo kötelességtudó munkálkodása számomra nem annyira ismeretlen, mint egy mai gyereknek lehet. Hiszek benne, hogy nekik is hasznos megismerkedni vele, milyen volt valamikor a mindennapi élet.

Rengeteg részlet kiderül a munka mellett a családokról, a pénzügyekről, az iskoláról, az étkezési szokásokról. S arról is, milyen büszkeséggel tekintenek magukra a farmerekre: egyáltalán nem számított lesajnált dolognak, hogy valaki a saját földjén végzett kétkezi munkából élt. 

irodalom lauraingalls

Egy szó mint száz, az Almanzo, a farmerfiú is méltó darabja a sorozatnak. Még ha valakit elsősorban Laura sorsa érdekel is, akkor sem érdemes kihagyni a kötetet: később ugyanis újból felbukkan majd Almanzo és fontos szerepet kap...

Laura Ingalls Wilder: Almanzo, a farmerfiú (Pioneer Publishing)