Olvastam egy cikket, amiben fejtegetik, hogy tulajdonképpen miért is ne lehetne meleg James Bond. Nos, a válasz pofonegyszerű: azért, mert nem így találták ki.

Nem kell túlbonyolítani ezeket a dolgokat, meg mindenféle agyaskodást mellétenni. Én tudom, hogy most a tolerancialavina mindenkit maga alá temet, és egy újságírónak szinte kötelessége lelkesen üdvözölni az ilyen ötleteket, de a valóságban tudjuk jól mind, ez marhaság.

A legjobb okom erre az, hogy ügynökös akciófilmet nem csak 007-essel lehet forgatni. Abszolút nem vagyok ellene az új, önálló terveknek, semmi bajom a meleg főszereplős filmekkel se: tessék megírni a férfiakat ágyba vivő szuperkém sztoriját, forgassák le, mutassák be. És kész. Nem kötelező James Bondnak nevezni mindenkit, aki a titkosszolgálat kötelékében egymaga számol le világuralomra törő gonosztevőkkel. Létezik is még rajta kívül pár filmvászonra álmodott ügynök...

Szóval mielőtt bármilyen vád érne: nem vagyok homofób, nem zavar, ha valaki ehhez a témához nyúl. Mi gondom lenne vele? Azt nem teljesen értem, miért kell valamilyen formában már megálmodott dolgokat a feje tetejére állítani. Nekem az nem lenne Rómeó és Júlia, ha a főszereplők naiv fiatalok helyett kisnyugdíjas, panelben lakó nők lennének. Ha valaki szerint az eredeti annyira rossz hogy totálisan át kell dolgozni, akkor miért nem ír teljesen újat? Ja, mert az ismert, és annyira azért mégsem rossz eredeti farvizén jó nagy előnnyel indul az átdolgozó? Nem tudom, miért kellene nekem nézőként asszisztálni ahhoz, hogy valaki a könnyebb utat válassza a karrierépítéshez.

Manapság, amikor folyatások és újrafeldolgozások határozzák meg a hollywoodi filmgyártást, természetesen ilyen helyzetben is egyből ebből indulnak ki: írjuk át James Bond figuráját! Miért nem azt a kérdést teszi fel az interjúban az újságíró: nem lenne érdemes meleg ügynök főszereplésével készíteni egy filmet? Miért Bond újraértelmezése merül fel ehelyett? Egy nyavalyás szórakoztató akciófilm témájába is belekeverik rögvest a politikai korrektséget, teljesen feleslegesen.

James Bond figurája abszolút értelmezhetetlen esélyegyenlőségi szempontból, és akkor is ilyen marad, ha meleg lesz, vagy ha afroamerikai. Ez a lényege- ha ezt elveszik, akkor az nem James Bond lesz. Aki szereti, így szereti, és akinek van esze, pontosan tudja, ez csak sok pénzt csináló akciófilm, nem pedig útmutató az etikus és erkölcsös élethez. Aki eddig se nézte azt, ahogy az übermacsó ügynök ágyba csábít bárkit, miért lenne számára elfogadhatóbb, ha ugyanezt nem nőkkel, hanem férfiakkal teszi? A csajokkal kialakult ennek a figurának a jól ismert alakja, ez így működik, ennyi. 

Szóval az ilyesfajta belenyúlás több, mint értelmetlen. Nem lehet vele megváltani a világot, de mint gumicsont teljesen jó arra, hogy alaptalan vitát generáljunk a semmiről. Nem azt kell elítélni, aki ragaszkodik bizonyos megszokott dolgokhoz, hanem inkább azzal van a baj, aki mások ötleteiből kiindulva tud csak "eredeti" lenni.