Április 3-án több színészlegenda ünnepelheti vagy ünnepelhette szülinapját: Alec Baldwin, Eddie Murphy, Doris Day, vagy a tévéből jól ismert Cobie Smulders. Ám nem is volt kérdés, kiről kell megemlékezni, amikor a névsort átfutva felbukkant Marlon Brando neve.

A keresztapa, Apokalipszis most, Az utolsó tangó Párizsban, A vágy villamosa, Rakparton- megannyi emlékezetes film, ahol fontos szerepe volt Brandónak. Az 1924-ben született színész már egészen fiatalon sztár lett a színházban, aztán jött a megkeresés Hollywoodból, ahol A vágy villamosával robbant be. Szexszimbólummá vált, Oscar-jelölést is kapott, előtte állt a fényes karrier.

Brando sajátos személyiség volt: nem számított könnyű embernek, zavaros magánéletéről is jól ismerték (állítólag 17 gyereke született különböző szeretőitől, feleségeitől), de a tehetségét soha, senki nem vitatta. Fiatalon mint életerős, vonzó férfi nyűgözte le a nézőket, míg keresztapaként már egy egészen más arcát mutatva bizonyított, ezért nyerte el második Oscar-díját.

80 esztendős korában hunyt el, de hiába telt el azóta egy évtized, a Marlon Brando név ma is jól cseng a filmrajongók körében. És ez valószínűleg így is marad, mert olyan ikonná vált, akin nem nagyon tud fogni az idő...