Ma ünnepli 66. születésnapját Richard Dean Anderson, az elsősorban televíziós sorozatokból ismert színész.

tv színész

tv színész

Több mint egy évtizedet húzott le a Csillagkapu sorozatban és annak spin offjaiban mint Jack O'Neill tábornok. A geekek körében igencsak népszerű sci fi-t ma is gyakran ismétlik a televíziók, és talán a fiatalabbak Richard Dean Andersont onnan ismerik leginkább.

tv színész

Ám a nyolcvanas évek közepén indult az a sorozat, ami őt igazi sztárrá tette: a MacGyver címszerepében egy olyan ügynököt alakított, aki bármilyen nehéz helyzetből kivágta magát, mert olyan zseniálisan tudott hétköznapi tárgyakból mindenféle csúcscuccot barkácsolni.

tv színész

MacGyver mémmé is vált, ami nem is csoda. A sorozat ritka szórakoztató volt, mert amikor a mérnöki zseni rágógumiból és csillagszóróból plasztikbombát csinál, vagy egy bambusz kerítésből és pár lepedőből repülőt, akkor arra mindenki felkapta a fejét. Szóval önálló kifejezéssé vált a "MacGyverkedés", ami még ma is használatos bizonyos körökben, pedig a sorozatnak több mint 20 éve ment le az utolsó epizódja. Ráadásul a főhős nem csak a kütyükkel boldogult, a csajozásnak is mestere volt, tehát minden geek, aki szívtipró mérnökzseni kalandorrá akart válni, titkon odáig volt érte. És persze azok a nők is, akiknek imponált a keményöklű ám figyelmes, nőkkel roppant udvarias fickó, aki simán megszerelné otthon az elromlott vízcsapot is.

tv színész

tv színész

A sorozat készítőinek persze óvatosnak kellett lennie, mert nem akartak bűnözőknek ötletet adni, hogyan lehet fillérekből bombát csinálni. Így aztán amikor próbálták reprodukálni a trükköket, a csodálatos meneküléseket, akkor azért jellemzően kiderült, azok csak filmen működnek. Ott viszont nagyon is! Azért aki koporsóba beépített fából faragott jetskivel tud elmenekülni egy szorult helyzetből, igazi legenda...