Ráharaptak jó sokan a kvantumozásra manapság. Mindenféle oldalakon hivatkoznak a kvantumelméletre, belekeverik a természetgyógyászatba, tán még a hobbikertjüket gondozók közösségei meg a kötők-horgolók is beleszövik az alapelveikbe.

Ha pár elméleti fizikus megkérdezné a kvantumozókat arról, tulajdonképpen miről szól az elmélet, órákig kacaghatnának a válaszokon. Azon meg főleg, amikor elmagyaráznák nekik, ők, tudósok csak az ősi kultúrák mögött kullognak, mert azok már rég tudtak a kvantumokról. Vagy valamiről, amiről a mai követők úgy gondolják, hogy tulajdonképpen a kvantumelmélet ősi formában.

Én csak egy nyavalyás mérnök vagyok, és nekem sem túl sok fogalmam van a kvantumelméletről. Bizonyos dolgokat sejtek, de azt gondolom, hogy a kvantumelmélet izgalmasságáról sokat elmond az, hogy Einstein is évekig foglalkozott a témával. Persze az okoskodók gyakran belekeverik az ő nevét is a pár bekezdéses eszmefuttatásaikba, amiben lerántják a leplet a világegyetem és minden más nagy igazságairól.

Szóval hadd áruljam el: sok hosszú és igen részletes tudományos mű szól a kvantummechanikáról. Ha ehhez képest valakinek sikerül egy rövidke weboldalon áttekinteni és közérthetően elmagyarázni, miközben megtalálja az összefüggését a feng shui-val, annak rögvest Nobel-díjat kéne kapnia. Ám valamiért az újdonságra nem nyitott fickók Stockholmban sose veszik őket számításba.

A legviccesebb az, amikor Newton és az ő elméletei gúny tárgyává lesznek ezeken az oldalakon. No persze, ő nem mérhető napjaink kvantumkozmetikusaihoz, akik aztán annyi komoly fizikai felfedezést tettek. Például a tehetetlenség terén: rájöttek, hogy a befolyásolható emberek tehetetlenek a sokszor sulykolt, roppant komolynak hangzó elméletekkel szemben, ahol olyan dolgokat kutyulnak össze, aminek az alapjaival sincsenek tisztában. Egyszerűbb elhinniük a zagyvaságokat, mint elolvasni pár egyetemi tankönyvet.

Tudom, nem én fogok meggyőzni arról senkit, hogy iratkozzon be a fizika szakra. Sőt, én sem fogom ezt tenni. De aki nagyon mély okosságokat magyaráz nekünk a kvantumelméletről, attól meg lehet kérdezni, mit gondol Schrödinger macskájáról. Ha véletlenül összekeveri Garfielddal, akkor gyanakodjunk a fizikai tudásának korlátozott voltára...