116 éve született a japán filmrendező, Akira Kuroszava, aki órási hatást gyakorolt a filmművészetre- még westernfilmesek is merítettek a munkásságából, és a Csillagok háborúja készítésekor George Lucast is ő inspirálta. 

film

Kuroszava tehát már csak ezért is érdemes a figyelmünkre, de egyébként is jó szót ejteni a régi nagy mesterekről. Mindenhonnan özönlenek az új filmek, cikkek tucatjai jelennek meg tévésorozatokról és szuperhősmozikról, én viszont vallom, nem lenne szabad elfeledni azokat az embereket, akik igazi klasszikusokat alkottak annak idején.

film

Az eredetileg festőnek indult Kuroszava például sokat tett azért, hogy a japán filmművészetet feltegye a világ térképére. Az 1950-ben mai szemmel nézve elképzelhetetlenül rövid idő alatt készített Rashomon (A vihar kapujában) szinte véletlenül jutott el a velencei filmfesztiválra, ahol óriási szenzációt keltve fődíjat nyert el. Máig eredeti alkotás, ami egy gyilkosságot mesél el a résztvevők saját szemszögéből.

film

A hét szamurájra felfigyelt Hollywood, westernkörnyezetbe ültetve dolgozták fel- ez lett A hét mesterlövész. Az 1961-es Yojinbo (A testőr) Sergio Leonét ihlette meg annyira, hogy minden idők egyik legfontosabb spagettiwesternjéhez bőségesen merített belőle: Egy maréknyi dollárért lett a feldolgozás végeredménye. Az írásom elején emlegetett George Lucas pedig a Rejtett erődre hivatkozott, amikor a rá hatással levő filmeket említette.

Szóval jó lenne, ha sem Kuroszava neve, sem művészete nem merülne feledésbe. Nem mindig lehet tökéletesen értelmezni a mai alkotásokat se, ha nem tudjuk, mikből merítettek...