Ma 70 éve házasodott össze Erzsébet hercegnő és Philip Mountbatten.

Akkor még nem ült a trónon a még csak 21 éves Erzsébet, és talán maga sem gondolta, hogy alig öt évvel később, édesapja korai halála után az ő fejére kerül a korona. Teltek az évek, született négy gyermek, és II. Erzsébet még ma is az Egyesült Királyság uralkodója. Furcsa belegondolni, hogy ha pusztán a tényeket nézzük, nem volt még olyan angol király vagy királynő, akinek regnálása alatt ekkorát csökkent volna a birodalom területe, hiszen folyamatosan újabb és újabb területek nyerték el függetlenségüket.

Erről persze a legkevésbé a királynő tehet, hiszen az ő szerepe már jelképes. Mint ahogy Fülöp hercegé is, akinek sajátos megszólalásai időnként okoznak némi zűrzavart. Alattvalóik szemében mégis ők képviselnek egy nyugodt, kiszámítható állandóságot, ami főleg akkor feltűnő, ha az utánuk következő generáció botrányait nézzük.

Hogy meddig uralkodik még Erzsébet, nem tudni. S persze a sajtónak jó témát szolgáltat, Károly követi-e őt a trónon, vagy egy generációt ugrik a sorrend, és a fiatal, népszerű Vilmos fejére kerül a korona? Ha valaki uralkodó, akkor számolnia kell vele, hogy ilyen dolgokon is el kell töprengenie. Miközben esetleg ő is csak egy ember, aki öregszik, s mögötte áll egy élet, örömökkel, bánatokkal. No meg a szokásos házastársi csetepatékkal, nyaralásokkal, örök emlékké vált kézfogóval. Meglehet, nem is annyira más az ő sorsuk, mint bárki másé, csak kicsit látványosabb, ennek minden előnyével és hátrányával...