Hihetetlen a cseh énekes, már 39. alkalommal nyeri el év férfi előadója díjat hazájában. Nem rossz teljesítmény ez a 75 éves sztártól, akinek a fiatalabb riválisai simán az unokái lehetnének.

Ráadásul az az igazán szép, hogy Karel Gott nem csak elnéző vállveregetéseket kap, hogy "szépen eldanolászol te még itt öreg, nesze itt egy plecsni", hanem teltházas koncerteket ad számos néző előtt. Nem egy vidéki diszkó tízperces betétműsora vagy egy nyugdíjasház délutáni matinéja jelenti a számára a fellépéseket...

Persze nálunk a fiatalabbak azért nem nagyon tudják ki ő, de a Lady Karnevalról, talán már hallhattak. Ha nem, érdemes megnézni ezt a '77-es felvételt, a korabeli elvárásnak megfelelően vagy hatszázan vannak körülötte a színpadon a revüjellegű műsorban.

De abból a kevés dalból, amit Karel Gott előadásában ismerek, nekem ez a kedvencem. Ivan Mladek és a Banjo Band (az slágerük az utóbbi években mémmé vált Jozin z Bazin) kíséretében adja elő a Jez című nótát, és azt kell mondjam, igazán könnyed, jó hangulatú a produkció. Persze ebben szerepe van a gargalizálva éneklő Gerendás Gézának is, de azt hiszem, ettől függetlenül Gott a húzónév.

Természetesen nem akarom azt mondani, hogy ne lennének kiváló magyar könnyűzenei előadók vagy szerzők, akikre mi magunk ne lehetnénk ugyanúgy büszkék, amiért évtizedeken át remek dolgokat produkáltak. Karel Gott egy kicsit mégis más, ennyi idő át folyamatosan a csúcson lenni ebben a műfajban nagy szó ám nemzetközi szinten is, mert időskorában sem vonult vissza. Böngésztem a képeket az oldalán (például ezt), láttam az emberekkel teli sportcsarnokokat a koncertjein, és csak ámuldozok. Le a kalappal előtte!