A színésznőről gyakran eszembe jut a My Fair Lady meg nem kapott főszerepének sztorija.

1935. október elsején született a csodálatos Julie Andrews, aki fiatalon színpadi színésznőként lett ismert. Már a múlt század ötvenes éveiben sztárja volt a Broadway egyik legsikeresebb musicaljének, a My Fair Lady-nek. Rex Harrison oldalán varázsolta el a nézőket éveken át a sok díjjal jutalmazott előadásban.

Amikor egy darab ennyire sikeres, mindig felmerül a megfilmesítés kérdése. A My Fair Lady is vászonra kívánkozott, a rendező a rutinos George Cukor lett, a férfi főszereplő maradt Rex Harrison, ám Eliza szerepére új színésznőt választottak. Noha a kritikusok szerint balfogás volt Julie Andrews lecserélése, a producer indoka is érthető volt: neki olyan híres sztár kellett, akivel az egész világon el lehetett adni a filmet. Audrey Hepburn pedig igazi híresség, nagyszerű színésznő volt, szemben az igazán csak a Broadway-n ismert Julie Andrews-zal.

Azért valamit értett a pénzcsináláshoz a producer, mert rengeteg pénzt kerestek a My Fair Lady-vel. Az Oscar-gálán is díjesővel jutalmazták, a legjobb rendező, férfi főszereplő díja is az övék lett- egyetlen fontos kategóriában maradt el a siker, a női főszereplők közt Audrey Hepburn ugyanis jelölést sem kapott. 

Ő ugyanis hiába játszott kiválóan, a dalokat nem énekelhette fel. Pontosabban szólva megpróbálkozott vele, de a forgatás közben szóltak neki, egyszerűen nem elég jó ehhez a hangja, valaki más énekére kell tátognia. Hepburn nagyon csalódott volt, de a nézőket nyilván nem zavarta ez. Azt kell mondjam, hallva a megmaradt felvételeket az ő hangjával, hogy indokolt volt a csere.

A Marni Nixon énekével készült verzió itt hallgatható meg, szerintem könnyen tetten érhető a különbség. Eközben Rex Harrison azzal kergette őrületbe a stábot, hogy nem volt hajlandó előre felvett énekre tátogni, azt mondta, erre ő képtelen, ezért a felvételeken élőben éneket- a hangstáb is megkapta a megérdemelt Oscar-díját a technikai bravúrnak számító munka után.

És hogy ki lett 1965-ben a legjobb színésznő? Julie Andrews, a Mary Poppins főszerepében!

Ez volt az első jelentősebb filmes munkája, és kiderült, a moziba járó közönség őt is gyorsan a szívébe fogadta, mint ahogy az akadémia is kárpótolta a My Fair Lady főszerepének elvesztéséért. Andrews a Golden Globe-gálán is díjazott lett a Mary Poppinsért, és ott köszönetet is mondott Jack L. Warnernek amiért hozzásegítette ehhez a sikerhez- Warner volt ugyanis a producere a My Fair Lady-nek, és ő választott mást helyette a főszerepre.

Utólag persze ez már csak sztori, és nyugodtan mondhatjuk, mindenki jól járt. Audrey Hepburn igazi legendává lett, Julie Andrews-nak is jutottak nagy szerepek, a producerek pedig degeszre keresték magukat a My Fair Lady-vel és a Mary Poppins-filmmel is. És mi, nézők sem panaszkodhatunk...