Tavaly ezen a napon az akkor harminc esztendős Scarlett Johanssonról írtam pár sort, ezért idén -bármennyire is lenne hozzá kedvem ahhoz hogy ismét őt ünnepeljem- másik szülinapost választottam november 22-re. 

színésznő

Jamie Lee Curtis 1958-ban született, két legendás színész, Janet Leigh és Tony Curtis gyermekeként, így némi magyar vér is csörgedezik az ereiben. Nehéz lehet ilyen háttérrel felnőni, ám a sztori másik oldala, hogy ha valaki Hollywoodban gyerekeskedik, nyilván esélyesebben verekszi magát oda a filmiparba.

színésznő

Azt nehéz lenne mondani, hogy Jamie Lee Curtis az álomgyár legendái közé emelkedett volna, ezért inkább egy filmre koncentrálok most a karrierjéből, ami nagyon jellemzi a korszakot. Az eredetileg Perfect című, nálunk Ingerlő idomok néven bemutatott film kereken harminc éve készült, amikor teljesen szokványos volt egy-egy divathullámot meglovagolva rövid szavatosságú alkotásokat készíteni. Olyasmi trend volt ez akkor, mint manapság a képregényhősös filmek: ha a break volt divatban, breakfilmek készültek egy-két évig, ha a karate, akkor jöhetett az, ha meg minden lány és asszony aerobictermekbe váltott bérletet, akkor születtek az aerobicfilmek.

színésznő

Ma már pont ezért számítanak mulatságosnak ezek a kizárólag abban a korban értelmezhető filmek. A Perfect javarészt edzőteremben zajlik, ott ugrálnak a gondosan megválogatott vékony lányok a dübörgő zenére, miközben van valami keskeny sztori is az aerobicosok világába beépülő riporter és az edző románcáról. Jamie Lee Curtis pont beleillett a kor szépségideáljába: roppant karcsú, sportos csaj volt, vagány rövid hajjal. Partnere John Travolta volt, aki ekkor már rég túl volt a karrierje elejét meghatározó óriási sikereken, a Pomádé és a Szombat esti láz után nyilván ment mindenhova, ahol jó mozgású és jó megjelenésű színészre volt szükség.

színésznő

Trendek és ismert arcok ide vagy oda, a Perfect megbukott a mozipénztáraknál és a kritikusok is utálták. Amióta a nagy különc Quentin Tarantino kijelentette róla, hogy "jelentősen alulértékelt" alkotás, megint bátran elő lehet venni, mert ha neki tetszik, már nem is ciki. Na jó, ne vicceljünk, nem különösebben maradandó film ez, a perceken át tartó aerobic-jelenetekkel, melyek között olyan is van, amikor a két főszereplő óra közben flörtöl egymással.

Jamie Lee Curtis karrierjére rendesen rányomta a bélyegét a Perfect. Talán csak az lehet az egyetlen reménye, hogy Tarantino egyszer aerobicos filmet is csinál, és abban számít majd rá is, mert egy erős szerep tudja feledtetni egy színész korábbi ballépéseit- többek között Travolta is mesélhetne erről. Nyilvánvalóan azért szülinaposunknak is voltak emlékezetes alakításai horrorokban, vígjátékokban- de ennyire gifre kívánkozó mutatvány nem sok van egy színésző életében, mint az alábbi jelenet a Perfectből.

színésznő