Olvastam hogy rangsorolták a hazai celebvilág legértékesebb alakjait. Alföldi Róbert került az első helyre, a hölgyek mezőnyét pedig Liptai Claudia vezeti. 

A rangsorolás módszertanáról biztos lehetne érdekeseket mondani, de én valahol a lelkem mélyén úgy érzem, gyakorlatilag mindegy, kiket kérdeztek meg. Ezek a rangsorok érdekesek lehetnek, a céljuk az, hogy beszédtémát szolgáltassanak, de alapvetően semmi értelmük, a világ nem lesz jobb vagy rosszabb hely attól, ha más emberek kerülnek rá, netán az egész lista meg sem születik. Régebben nem volt ilyen rangsorunk idehaza, mégis jól megvoltunk nélküle. És gondolom a tengerentúlon 20 éve is létezett ez a rangsor, de kutyát nem érdekli, ki szerepelt rajta akkor.

Nekem most egészen más jutott eszembe, és az a magyar nyelv egyik érdekessége, az érték szó. A Forbes Amerikában "most powerful celebrities" listát állít össze, míg a magyar verzió a legértékesebb kifejezést használja. Utóbbi talán azért szerencsésebb választás, mert nálunk szerintem egyszerűen jobban cseng, ha értéket emlegetünk egy híresség kapcsán.

Mert az érték az nem csak pénzben kifejezhető dolgot jelenthet, hanem valami mást is. Az értékteremtés nem egyenlő a pénzcsinálással, szóval a mi nyelvünkben jól el lehet játszani az érték szóhoz kapcsolódó érzésekkel, gondolatokkal. Míg a tornász Berki Krisztián olimpiai sikerét értékesnek gondoljuk, a sok pénzt termelő celeb-Berki eladhatósága miatt érték a tévécsatorna számára, nem munkássága okán.

És hogy milyen jól kezeljük ezeket a dolgokat mi, magyarok, arra jó példa az, hogy senkinek nem kell túlmagyarázzuk a különbséget az egyik Berki értékes sikere és a másik Berki "értékes" produkciója között. És azt is tudjuk jól, az egyik érték az sok idő múltán is az marad, a másik meg szépen elolvad, és végül egy lukas kétfillérest sem ér a korábban mindenfelé feltűnő celeb.

A lista viszont nem lett igazán beszédtéma, talán pont amiatt, hogy a legértékesebb szót többféleképpen is lehet értelmezni- másrészt pedig egyszerűen túl kicsi a hazai celebvilág ahhoz, hogy nagyon sok időt kellene vele foglalkozni. A lista tetején állók is utaznak villamossal és sorban állnak sárga csekkel a postán, amivel semmi baj nincs, csak ez némileg rontja az exkluzivitását az egész híresség-biznisznek. Nem tudom, pár éve múlva lesz-e rangja (vagy mondhatjuk úgy is, értéke) annak, ha valaki egy ilyen lista élén vagy ugyanúgy legyintünk rá, mint most. De gyanítom, a többség azért annak örülne közülük, ha nem a forintosítható érték kapcsán emlegetnék a nevüket, hanem az értékteremtés miatt- akár úgy, hogy egyetlen ilyen listára sem férnek oda.