Maja Pliszeckaja 89 esztendősen hunyt el tegnap. Egyike volt minden idők leghíresebb balerináinak, aki 65(!) évesen vonult vissza szólótáncosként.

Pedig nem volt könnyű élete. 1925-ben született a Szovjetúnióban, tekintélyes zsidó családban. Édesanyja némafilmekben szerepelt, rokonai között volt híres táncos is. A sztálini terror idején mindenki veszélyben volt az országban, mérnök édesapját 1938-ban tartóztatták le, majd ki is végezték. Édesanyját a gulágra küldték, addig balerina nagynénje vette magához. A kis Maja a táncba menekült a szörnyűségek elől, és hamar kitűnt tehetségével. 1943-ban, 18 esztendősen lett a Bolsoj társulatának tagja, és 1990-ig az is maradt.

Technikailag rendkívül képzett, nagyszerű előadónak számító balerinaként hamarosan szólótáncos lett. Ám karrierjének első éveit továbbra is gyanakvó politikai légkörben kellett töltenie: származása miatt nem kaphatta meg a neki szánt szerepeket, és kizárólag a szocialista blokkon belül engedték utazni és fellépni. Ám a Moszkvába látogató külföldi küldöttségek megcsodálhatták művészetét, mert a balettel nagyon szerettek demonstrálni a nyugati vendégeknek a szovjet vezetők.

Nyikita Hruscsov nagy rajongója volt, és 1959-ben személyesen intézkedett, hogy nyugati országokban is turnézhasson. New Yorkban lenyűgözte a közönséget, tánca ragyogó kritikákat kapott. A szovjet balettművészet afféle nagyköveteként járta a világot, ám ellentétben sok más táncossal, nem hagyta el hazáját az átéltek ellenére. Eközben kézről kézre adták a sztárkoreográfusok, mesterkurzusokat tartott, a nemzetközi balettélet állócsillaga volt idős korában is. Május 2-án hunyt el Németországban, 89 esztendős korában.

Két videót is megosztok a hetvenes évek közepéről, amik Pliszeckaja sokoldalúságát bizonytják. Az akkor már ötvenes éveiben járó balerina hattyúként, illetve a Bejart által számára megálmodott Bolero főszerepében is fantasztikus teljesítményt nyújt.