Ma lenne 90 éves Paul Newman. 

A részben magyar származású színész 1925. január 26-án született Cleveland egyik külvárosában. Már gyerekkorában a világot jelentő deszkákra lépett, aztán ahogy korosztolyában sok más fiatal, ő is a harctéren találta magát a második világháborúban. Pilótának jelentkezett, de színvaksága miatt arra alkalmatlannak bizonyult, így fedélzeti rádiós és lövész lett belőle, több éles bevetésen is részt vett a haditengerészet repülőgéphordozóiról felszállt gépeken. A csendes-óceáni hadszíntéren harcolt Japán elestéig. A háború után folytathatta tanulmányait, színházművészet és közgazdaságtan területeken szerzett diplomát, majd New Yorkban Lee Strasberg híres stúdiójában tanult tovább.

Az ötvenes évek elején jöttek a szerepek: Broadway, televíziós műsorok, majd apróbb alakítások hollywoodi filmekben. 1958-ra már sztárstátuszba emelkedett, ebben az évben Liz Taylor partnere volt a Macska a forró háztetőn című filmben. Utána már sorban jöttek a sikeres produkciók, amik közül érdemes kiemelni a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernt 1969-ből, ahol a kor másik világsztárja, Robert Redford kapta a másik főszerepet. A népszerű páros ezek után még együtt szerepelt például A nagy balhéban is.

Paul Newmant összesen tíz alkalommal jelölték Oscar-díjra, ebből egyet nyert el 1986-ban A pénz színe című filmért. Emellett számos díjjal jutalmazták még filmes és színpadi szerepeiért.

A filmezésen kívül Newman lelkes rajongója volt az autóversenyzésnek. Maga is volán mögé ült, szép eredményei is voltak például a 24 órás versenyen Le Mansban. Később saját versenyistállót alapított, aminek autói sok dicsőséget szereztek.

Érdemes megemlíteni jótékony célú munkáját is. A nyolcvanas évek elején saját élelmiszermárkát alapított, és a Newman's Own brand adózás utáni nyereségét mind adományozásra fordítják. Ez a cég fennállása óta nagyjából 400 millió dollárral segítette a rászorulókat!

A színészlegenda 2008-ban, 83 esztendős korában hunyt el családja körében, otthonában. Hat gyermeke és nyolc unokája mellett az egész filmvilág gyászolta Paul Newmant, aki nem csak a vásznon volt sikeres, hanem az élet más területein is. Hollywoodi színészhez képest meglepő módon nem botrányairól beszéltek, második felesége, Joanne Woodward mellett is öt évtizeden át, haláláig kitartott. És öröksége is tovább él, mind a régi, klasszikus filmeket tekintve, mind a folyamatosan jótékony célú bevételt termelő cég révén.