95 éve született Cyd Charisse, az ötvenes évek musicaljeinek egyik legismertebb csillaga, és ha már nőnap van, akkor értelemszerűen őt választottam a szülinapos sztárok közül.

színésznő

Tudom, a nemzetközi nőnap megítélése sem egyszerű ügy manapság, mert mostanában a világon mindent valamilyen ideológia szemüvegén át vizsgálunk. Még vád is érhet, amiért egy kifejezetten dekoratív színésznő emlékét idézem, de mentségemül szolgáljon, hogy ő az egyik kedvencem- és nem azért, mert elegáns megjelenésű, nagyon csinos nőről beszélünk.

színésznő

Sokkal inkább arról van szó, hogy a musicalek nagy korszakának legerősebb egyéniségei közé tartozott, aki méltó partnere volt akár Gene Kelly-nek, akár Fred Astaire-nek. És ehhez nem kellett táncos dublőrnek beugrania helyette, mert a Tula Ellice Finklea néven anyakönyvezett kislány gyerekkorától balerinának készült.

színésznő

Ez a klasszikus táncművészi alap jelentette a beugrót a számára Hollywoodba, de szó sem volt arról, hogy az első filmjétől kezdve kikövezett útja lett volna a sztárságig. Eleinte a nevét még csak ki sem írták, rövid táncos jelenetekben volt szükség a profi alakítására. 1945-ben a Ziegfeld Follies-ban már Fred Astaire oldalán bukkant fel, ami után hétéves szerződést kötött vele az MGM.

színésznő

Az igazi feltűnésre viszont még mindig várnia kellett. Harmincon túl emelkedett sztárstátuszba, amikor egy roppant izgalmas betétben volt Gene Kelly partnere: minden idők egyik legjobb musicalje, az Ének az esőben volt az a bizonyos film. Aztán jött A zenevonat, majd a csodálatos főszerep a Selyemharisnyában, Fred Astaire oldalán. 

színésznő

A hatvanas évektől a musicalek nagy korszakának leáldozott, és ezzel együtt Cyd Charisse is egyre kevesebb filmben tűnt fel. Előfordul ez ebben a szakmában- ám azt senki nem vehette el tőle, hogy a műfaj legnagyobbjaival játszhatott együtt, és néhány klasszikus musicelben tündökölve válhatott legendává.

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő