Kereken harminc éve mutatták be Ausztráliában azt a filmet, ami teljesen váratlan módon világsikert aratott. 1986-ban csak egy alkotás volt, aminek egy árnyalattal több bevételt sikerült begyűjtenie a moziban: a Top Gun.

film

A Crocodile Dundee igazán szórakoztató film, egy árnyalatnyi macsós-ausztrálkodós hangulattal és pont megfelelő adag romantikával. Ugyan odahaza páran húzták a szájukat, amiért "nem ad helyes képet" az ausztrálokról, de könyörgöm, abban mi lett volna a poén, hogy egy könyvelő Sydney-ből New Yorkba átugorva folytatja a görnyedést az akták fölött? A sztori így volt kerek. A mindentől távol eső helyről jött talpraesett krokodilvadász-túravezető kalandjai a metropoliszban tulajdonképpen tipikus sémára épültek, Crocodile Dundee személyisége mégis egyéni ízt kölcsönzött az egésznek.

Kellett hozzá persze egy remek főszereplő, Paul Hogan. Ő eredetileg hídkarbantartó melós volt, és a hetvenes évek elején a kollégáival sokat morgolódtak azon, a népszerű New Faces nevű tehetségkutatóban inkább csak megalázzák a nevezőket. Hogan elküldte jelentkezését mint késdobáló szteptáncos, aztán élőben fricskázta meg a zsűrit. A jó humorú munkásember gyorsan népszerű lett, tévéműsort is kapott.

film

A világsikert viszont a Crocodile Dundee hozta el, ami a hollywoodi szuperprodukciókhoz képest töredék pénzből készült. Kevesebb, mint 9 millió dollárba került, viszont 328 millió dollárt szedett össze világszerte. Készültek még folytatások, Hogan feltűnt egy-két filmben, de nincs mese, az első és eredeti Crocodile Dundee vált klasszikussá. Szóval igazi egyfilmes sztár lett belőle, de szerintem ez sem rossz teljesítmény egy embertől, aki másfél évtizeddel korábban még hidakat mázolt.

Megjegyzendő, utólag kiderült, volt a Crocodile Dundee II filmnek egy jelenete, amit Hogan valós élettapasztalata inspirált. A felhőkarcoló párkányáról leugrani készülő ember megmentése hatásos pillanat volt, de Hogan és hídon dolgozó kollégái nem egyszer láttak olyat, amikor valaki tényleg a mélybe akarta vetni magát. A jó dumás melós párakat le tudott beszélni a tervről, de nem mindig járt sikerrel. Ezek a tragédiák máig megrázzák.

Az élete viszont ezzel együtt is igazán sikeresnek mondható. Vélhetően ő maga sem gondolt arra annak idején, hogy egyszer az egész világon ismerni fogják a nevét, és még a szép szőke hercegnő (filmbeli partnere, Lina Kozlowski) kezét is elnyeri erőfeszítései jutalmaként. 

film

Nekem máig kedves emlékem, amikor gyerekkoromban anyukámmal együtt megnéztük a moziban a Crocodile Dundee-t, és mind a kettőnknek nagyon tetszett. Azért tartottam kötelességemnek, hogy pár szót írjak a bemutató harmincadik évfordulóján, mert kiderült, a mai fiatalok még csak soha nem is hallottak róla, és némileg bánt, nem is érdekli őket a film. Pedig bátran oda merném tenni a divatos Melissa McCarthy vígjátékok mellé. Talán egyszer majd meg tudom győzni őket arról, adjanak egy esélyt ennek a remek ausztrál filmnek...