Harold Lloyd, a műfajteremtő

1893. április 20-án született a némafilmek korszakának egyik legnagyobb sztárja, Harold Lloyd. Noha a mostani fiatalok számára már alig ismert a neve, érdemes felidézni munkásságát, hiszen akkoriban újszerű, mára viszont hétköznapi dolgokat is láthatunk a filmjeiben.

film színész

Harold Lloyd kifejezetten termékeny filmes volt, Charlie Chaplin és Buster Keaton mellett a némafilmek legismertebb színészei közé tartozott. Ahogy az akkor megszokott volt, neki is volt egy tipikus imázsa: neki az volt a szemüvege, mint Chaplinnek a keménykalap. Akkoriban nem volt szokatlan, hogy a veszélyes jeleneteket maguk a sztárok vállalták be, de Lloyd egészen hajmeresztő mutatványai máig emlékezetesek. Az 1923-as Safety Last-ben látható beállítás, amiben Lloyd egy felhőkarcoló oldalán kapaszkodik egy óramutatóba, ikonikussá vált.

film színész

1925-ben készült el a The Freshman, ami sokak szerint az egyik legjobb filmje. Harold Lloyd egyszerre két tipikus műfajban alkotott maradandót: a diákfilmek és sportfilmek is egyik előfutárukat tisztelhetik a Freshmanben. A sztori szerint az egyetemre frissen bekerült hallgató szeretne népszerűvé válni és elnyerni egy szép lány szívét, és hogy ezt elérje, csatlakozik az amerikaifocicsapathoz. Az eleinte csak lesajnált vízhordófiú pillanata aztán eljön egy nagy meccsen, és mondani sem kell, a leleményes, a harcot soha fel nem adó srác lesz végül a nap hőse. 

film színész

Bizony, az ilyen filmeknek köszönhetjük Adam Sandlert, így akár átkozhatnánk is Harold Lloyd nevét. Ám azt mondom, inkább érdemes megismerkedni az eredeti alkotásokkal, a The Freshman is megnézhető teljes terjedelemben a neten, vannak szórakoztató pillanatai. Már csak azért is, mert a filmet beválasztották a legjelentősebb amerikai alkotások közé- nyilván nem véletlenül. (Az amerikaifoci szerelmeseinek pedig szinte kötelező belekukkantani, a nagy meccs nagyjából 1:02:10-nél kezdődik.)

0 Tovább

Terence Hill 77

Ma ünnepelheti szülinapját az olasz színész, aki mifelénk elsősorban a Bud Spencerrel közös filmjei miatt ismert. 

színész

Mario Girotti néven Velencében született 1939-ben, kisgyerekként Németországban élt családjával, és színészi karrierje egészen fiatalon indult. A hatvanas években nyugatnémet westernek szívtipró szerepeit osztották a jóképű, kék szemű fiatal sztárra, akit ekkor még Mario Girottiként tüntettek fel a stáblistákban.

színész

1967-ben vette fel máig ismert művésznevét, és ebben az évben szerepelt először Bud Spencerrel egy alkotásban, a későbbiekben aztán tucatnyi alkalommal dolgozott együtt a legendás páros. Terence Hill volt a bohókás, játékos, tornászokat megszégyenítő mozgású figura, akinek azért ökle a "nagy testvéréhez" hasonlóan kemény volt.

színész

színész

Ám karrierje során rengeteg más filmben, tévésorozatban is feltűnt szakállas jóbarátja nélkül. Mostanában a Don Matteo és az Alpesi őrjárat főhöseként láthatjuk magyar csatornákon is a mifelénk roppant népszerű színészt, aki idős korában is megőrzött valamit a kisfiús karakteréből. Isten éltesse!

színész

színész

színész

3 Tovább

Nem csak Chuck Norris van a világon

Március 10-én ünnepli születésnapját a legendás karatebajnok és filmsztár, Chuck Norris, akiről majdnem hidat is neveztek el Budapesten. A vele kapcsolatos vicceknek se szeri, se száma, most nyilván róla jelennek meg cikkek- én viszont úgy döntöttem, inkább a szintén ezen a napon született színésznők fotói között válogatok. Pár híresség ugyanis akár együtt is ünnepelhetne a keményöklű texasi kopóval...

Sharon Stone

színésznő

színésznőszínésznő

Olivia Wilde

színésznőszínésznő

színésznő

Emily Osment

színésznő

Paget Brewster

színésznő

színésznő

Shannon Tweed

színésznő

0 Tovább

Egy ragyogó musicalsztár

95 éve született Cyd Charisse, az ötvenes évek musicaljeinek egyik legismertebb csillaga, és ha már nőnap van, akkor értelemszerűen őt választottam a szülinapos sztárok közül.

színésznő

Tudom, a nemzetközi nőnap megítélése sem egyszerű ügy manapság, mert mostanában a világon mindent valamilyen ideológia szemüvegén át vizsgálunk. Még vád is érhet, amiért egy kifejezetten dekoratív színésznő emlékét idézem, de mentségemül szolgáljon, hogy ő az egyik kedvencem- és nem azért, mert elegáns megjelenésű, nagyon csinos nőről beszélünk.

színésznő

Sokkal inkább arról van szó, hogy a musicalek nagy korszakának legerősebb egyéniségei közé tartozott, aki méltó partnere volt akár Gene Kelly-nek, akár Fred Astaire-nek. És ehhez nem kellett táncos dublőrnek beugrania helyette, mert a Tula Ellice Finklea néven anyakönyvezett kislány gyerekkorától balerinának készült.

színésznő

Ez a klasszikus táncművészi alap jelentette a beugrót a számára Hollywoodba, de szó sem volt arról, hogy az első filmjétől kezdve kikövezett útja lett volna a sztárságig. Eleinte a nevét még csak ki sem írták, rövid táncos jelenetekben volt szükség a profi alakítására. 1945-ben a Ziegfeld Follies-ban már Fred Astaire oldalán bukkant fel, ami után hétéves szerződést kötött vele az MGM.

színésznő

Az igazi feltűnésre viszont még mindig várnia kellett. Harmincon túl emelkedett sztárstátuszba, amikor egy roppant izgalmas betétben volt Gene Kelly partnere: minden idők egyik legjobb musicalje, az Ének az esőben volt az a bizonyos film. Aztán jött A zenevonat, majd a csodálatos főszerep a Selyemharisnyában, Fred Astaire oldalán. 

színésznő

A hatvanas évektől a musicalek nagy korszakának leáldozott, és ezzel együtt Cyd Charisse is egyre kevesebb filmben tűnt fel. Előfordul ez ebben a szakmában- ám azt senki nem vehette el tőle, hogy a műfaj legnagyobbjaival játszhatott együtt, és néhány klasszikus musicelben tündökölve válhatott legendává.

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

0 Tovább

James Dean emlékére

Tegnap lett volna 85 esztendős a roppant fiatalon elhunyt színészlegenda.

színész

James Dean arcára valószínűleg örökre emlékeznek azok, akik valaha látták valamelyik filmjét. A fiatal lázadó, a gyorsaság szerelmese, aki egy autóbaleset következtében vesztette életét, és akinek pár jelentéktelen tévés szerep mellett összesen három komoly filmje volt- három alakítás, amiből kettő is posztumusz Oscar-jelölést hozott neki.

színész

Bevallom, ahogy utánaolvastam, még engem is meglepett, tulajdonképpen milyen rövidke karrier adatott neki. Először egy Pepsi reklámban lépett a kamerák elé, aztán jöttek a híres szerepek, de még a filmek bemutatóját se érte meg. Persze mit csodálkozok, hiszen 24 évesen hunyt el... A korai halál is része a legendának, természetesen, ám nagyon sokan megnézték volna, milyen filmeket tartogat neki a jövő.

színész

Érdekes, hogy a különleges egyéniségéről is ismert James Dean esetében annak ellenére életműről beszélünk, hogy más ennyi idő alatt meg sem tudja magát mutatni, nemhogy kibontakozna. És persze mindmáig pletykák és találgatások lengik körül az alakját a különféle kapcsolatairól vagy magáról a halálos balesetről. Mintha az emberek nem vennének tudomást arról, hogy hat évtizede nincs az élők sorában- talán erről ismerszik meg az igazi legenda.

színész

színész

színész

színész

színész

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés