Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Marilyn és az ő szoknyája

Ma 62 éve készültek a híres fotók Marilyn Monroe-ról.

színésznő

Noha a filmjeit mostanság talán ritkábban vetítik, Marilyn ma is legenda. Pedig elég rögös útja volt a Norma Jean Mortensen néven született lánynak a sztárságig: nevelőotthonok, elsietett házasság, gyári meló, meztelen fotózások után, az ötvenes évek elején fedezték fel a film világában. 

színésznő

A jobb és rosszabb alkotások sorában nem számít igazán jelentősnek a The Seven Year Itch. Ám a hírverés miatt az egyik jelenetet újságírók és érdeklődők sokasága előtt vették fel New Yorkban 1954. szeptember 15-én: Marilyn és partnere egy moziból lép ki, amikor a metró menetszele magasra libbenti a szoknyáját. A csábos főszereplő pedig nem rendezi kapkodva az engedetlen ruhaneműt, hanem kacéran élvezi a pillanatot.

színésznő

A stábfotós, Sam Shaw ötlete volt, hogy ez a momentum kerüljön a plakátokra, ezzel hirdessék a filmet. Aztán a filmet már alig ismerik, de Marilyn szoknyás fotójában ezernyi helyen bele lehet futni. A színésznő később igyekezett komolyabb szerepeket vállalni, de sok ideje nem maradt megmutatni tehetségét: 1961-ben máig tisztázatlan körülmények közt hunyt el.

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

És hogy működik a filmipar? A nagy felhajtással megrendezett felvétel a kíváncsiskodók által keltett hangzavar miatt használhatatlan volt, így azt újra kellett venni Los Angelesben egy stúdióban...

0 Tovább

Samantha 60

Kim Cattrall 1956-ban ezen a napon született, a Szex és New York rangidőse tehát ma tölti be a hatvanat.

színésznő

Nem hiszem, hogy a színésznő korai szerepeire túl sokan emlékeznének. Noha az Egyesült Királyságban született, családjával még gyerekként Kanadába költözött. Már 19 évesen, a Rosebud című filmben együtt szerepelhetett olyan legendákkal, mint Peter O'Toole vagy Richard Attenborough.

színésznő

Utána viszont inkább a televízióban foglalkoztatták, Columbo, Starsky és Hutch, Hulk, Knight Rider epizódokban tűnt fel a fiatal, csinos Kim Cattrall. Nagyjátékfilmekből említhető talán a Rendőrakadémia vagy a Próbababa, de ezek nem mondhatóak igazi klasszikus, nagy alkotásoknak.

színésznő

Aztán jött 1998, a Szex és New York, benne a mindig tüzes Samantha szerepe. Afféle szexguru lett civilben is Kim Cattrall, és ez is jól állt neki. Ám be kell látni, a sorozat nagyjátékfilmes folytatásai idején már betöltötte az 50-et, és kissé kétkedve fogadta az ember, hogy ő lenne a férfiak fejét elcsavaró nagy csábító. (Hozzátéve, hogy a többi színésznő sem fiatalodott- ezzel nagy baj nincs, mind megöregszünk, csak épp a műfajból adódóan volt fura a "csajbrigád" korosodása.)

színésznő

Valószínűleg most jött el a nagymama-szerepek ideje. Ám megjegyzem, a legemlékezetesebb pillanat amit a tévében Kim Cattrall főszereplésével láttam, nem fikciós film volt: a családfakutatós műsorban a kamerák előtt derítették ki, hogy nagyapja, aki nyom nélkül tűnt el, másik néven új családot alapított Ausztráliában, így Kim Cattrallnak ott éltek unokatestvérei, akikről nem is tudott. No az egy erős jelenet volt- a valóság néha mégiscsak nagyon érdekes tud lenni...

színésznő

0 Tovább

Az örök Drakula

Ma 60 éve hunyt el Lugosi Béla magyar származású színész, aki a tengerentúlon csinált nagy karriert rémfilmekben.

színész

1882-ben született Lugoson, itthon is kapott kisebb szerepeket filmekben, de 1919-ben elhagyta az országot. Kis német kitérő után matrózként kelt át az Atlanti-óceán, hogy Amerikában próbáljon meg érvényesülni. 1927-ben a Broadway-en színpadra állított Drakulában alakította először a vámpírt, majd 1931-ben filmen is. 

színész

Magyar akcentusa miatt elsősorban rémfilmekben osztottak rá kelet-európai gonosztevő szerepeket. Ebből a skatulyából nem is nagyon tudott kitörni, így forrt egybe örökre a neve a vámpírokkal.

színész

Idősebb korában egyre kevesebb lehetőség jutott neki filmekben, inkább csak olcsó produkcióban ijesztgette a közönséget. Végül Ed Wood, a mára szintén legendás rendező, akinek csapnivaló alkotásai kultstátuszba kerültek, kínálta meg pár szereppel. Feltűnt a hírhedten rossz Plan 9 from Outer Space című filmben is az akkor már idős, nagybeteg Lugosi Béla. 

A színész 1956. augusztus 16-án hunyt el. A mai vámpíros tinifilmek rajongói el sem tudják képzelni, hogy régen mennyire más volt ez a műfaj: az egykori filmekben a vámpírok még a Bram Stoker-féle gonosz, lelketlen vérszívók voltak, nem az Alkonyat érzelgős széplelkeit kell magunk elég képzelni. Utóbbiakba Lugosi Béla szuggesztív tekintetével talán már be sem férne...

színész

színész

színész

0 Tovább

Tánc alsógatyában

33 éve mutatták be azt a filmet, ami Tom Cruise-t sztárrá tette.

színész

Az egész világon jól ismert színész igen fiatal kora óta szerepel filmekben, de az áttörést a Kockázatos üzlet (Risky Business) hozta meg a számára. Cruise 21. születésnapja után két nappal, 1983. augusztus 5-én került a mozikba a film, amit jól fogadott a közönség és a kritika is. 

Cruise mellett Rebecca De Mornay volt a főszereplő, ám azt kell mondjam, utóbbira ma már kevesen emlékeznek, míg a számos szuperprodukcióban feltűnt Tom Cruise-t mindenki ismeri. Persze a Kockázatos üzlet csak az első nagyobb lépés volt, utána jött a Top Gun, majd a többi híres film.

színész

Meg kell jegyezni, az 1983-as vígjátékot máig a jobb középiskolás filmek közé sorolják (ez a fajta high school movie vélhetően arra sokkal inkább önálló műfaj, mint bárhol máshol), de a leggyakrabban azt a híres jelenetet idézik fel, amikor a főszereplő Bob Seger Old Time Rock and Roll című dalára táncol. Mivel egyedül van épp otthon, mindezt ingben, alsógatyában és fehér frottírzokniban teszi- vicces, hogy ezzel indult be egy legendás karrier.

Nem minden kezdet nehéz, ebből is látszik. Másnak egy efféle jelenet talán örökre rányomja a bélyeget a munkásságára, negatív értelemben, de Cruise-nak sok minden más mellett ez is bejött...

0 Tovább

A felejthetetlen James Cagney

1899. július 17-én született az egykori hollywoodi színészlegenda, James Cagney.

színész

Az ír és norvég felmenőkkel rendelkező Cagney elsősorban kemény gengszter szerepeiről ismert, ehhez képest érdekes, mi volt az első munkája a szórakoztatóiparban: női ruhában táncos volt egy darabban. Ezt a tudást a későbbiekben is kamatoztatni tudta, musicalekben is felbukkant, egyetlen Oscar-díját is zenés filmért kapta.

színész

Mindmáig a legnagyobb férfi színészek között tartják számon az ösztönös tehetségű, jellegzetes beszédű Cagney-t. Kicsit beleragadt a gonosztevők szerepébe: The Public Enemy, Angels with Dirty Faces, White Heat- sok ilyen feladatot osztottak rá, ám a meglehetősen öntörvényű, érdekeinek sikeresen érvényt szerző színész kiharcolt magának vígjátéki szerepeket. És ezekben sem volt akármilyen...

színész

1961-ben vonult vissza a filmezéstől, mivel úgy érezte, elég volt számára ennyi a színészkedésből. Onnantól farmjával foglalkozott, visszavonulva a nyilvánosságtól. Csak két évtized múlva tudták meggyőzni, térjen vissza egy kicsi, de fontos szerepre Milos Forman Ragtime című filmjébe.

színész

James Cagney sztároktól szokatlan módon arról is ismert volt, hogy soha nem csalta meg feleségét, akivel 64 éven át élt együtt, egészen 1986-os haláláig. Túlzás lenne azt mondani, hogy a mai fiatalok lelkesen falnák a klasszikus hollywoodi gengszterfilmjeket, így aztán Cagney neve is egyre szűkebb körben lesz ismert. Ha van lehetőség rá, érdemes legalább egy-két filmjét megnézni, hogy lássuk, honnan merítenek az évtizedekkel később dolgozó alkotók...

színész

színész

színész

1 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés





Kockázatok és ellenjavallatok

elche@freemail.hu

Google hirdetés

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés