Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lupita!

Ma ünnepli 34. születésnapját a különleges szépségű színésznő.

színésznő

Lupita Nyong'o Mexikóban jött a világra 1983-ban, de szülei kenyaiak voltak. Ma is kenyai és mexikói állampolgársággal rendelkezik. Kenyában szerzett diplomát, majd az Egyesült Államokban tanult. Érdekelte a film világa, de eleinte a produkciós stáb tagjaként dolgozott.

színésznő

Később állt kamera elé: karrierje akkor indult be rakétasebességgel, amikor a 12 év rabszolgaságban nyújtott alakításáért Oscar-díjat nyert 1984-ben. Nem éppen tipikus, hogy egy harmincéves színésznő újoncként ilyen sikert ér el. A nagyközönség ekkor figyelt fel a szép és tehetséges Lupitára. 

színésznő

Azóta már az újjáélesztett Star Wars sorozat legújabb epizódjában is feltűnt, azaz úgy fest, a hollywoodi szuperprodukciókban is számítanak rá. 

színésznő

Lecsaptak rá a magazinok, világcégek is, címlapokról mosolyog vissza és reklámokban tűnik fel. Meg kell jegyezni, ez azért érdekes, mert Hollywoodban még ma se nagyon van egyenlőség, és igen gyakran a fekete bőrű hírességeket jelentősen "kifehérítik" a fotókon. Hát a kenyai Lupitával még az ügyes képmanipulátoroknak is nehéz dolga van.

színésznő

Úgy kell őt elfogadnunk, ahogy van- s ez nagyon-nagyon helyes, azt hiszem.

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

0 Tovább

Fonzie legendája

Az amerikai tévézés egyik legendája, Henry Winkler tegnap ünnepelte a születésnapját.

színész

A Family Guy vagy más amerikai sorozatok rajongói időnként szembesülnek azzal, hogy olyan emberekre hivatkoznak, akiket mi nem nagyon ismerünk. Nem meglepő ez, más országokban meg aligha hallottak a Szomszédokról...

Meglepően gyakran előkerülő figura a sztorikban Fonzie (avagy A Fonz), Peter Griffin még egyházat is alapít a tiszteletére. Vele -illetve az őt alakító színésszel- ismerkedünk most egy kicsit. 

színész

A számos sorozatban dolgozó színész, Henry Winkler 1945. október 30-án született New Yorkban, zsidó származású szülők gyermekeként. A hetvenes években kisebb tévés szerepekben tűnt fel, aztán 1974-ben a Happy Days egyik mellékszerepét kapta meg.

A nosztalgikus hangulatú sorozat főhőse eredetileg egy fiatal srác volt, akinek alakítója, Ron Howard később rendezőként lett híres. Ám felbukkant Arthur "Fonzie" Fonzarelli, a nagydumás vagány, és a nézők annyira imádták, hogy később ő lett a Happy Days központi alakja. Az egyik leghíresebb jelenetben a bőrkabátban vízisíző Fonzie egy cápát ugrat át- hogy ennek mi értelme, azt éppenséggel nem tudom, de nyilván poén volt.

Meg kell jegyezni, ez a jelenet hivatkozási pont volt. Még egy olyan kifejezés is van a szakmában, hogy "jumping the shark", azaz átugrani a cápát. Ezzel azokra a momentumokra utalnak, amikor egy sorozat írói ötletek híján valami új, meghökkentő, az eredeti szellemiségtől eltérő marhaságot dobnak be, hogy megtartsák a nézőket. A Happy Days esetében ez volt a fordulópont, amikor az ötvenes éveket idéző családi sorozat végképp Fonzie figuráját állította középpontba, és elment egy vígjátéki irányba.

A sorozat tíz éven volt képernyőn, az amerikai nézők egyik kedvence volt, így vált hát legenda Fonzie is. Fonzra pedig nem csak a Family Guy hivatkozott, az egyik korai South Park epizódban Kenny-t is halálra gázolja egy motoros trükk során. Winkler persze 1984 után sem tűnt el a szakmából, sok kisebb-nagyobb szerepben felbukkan azóta is. De kétségtelenül mindmáig leghíresebb szerepével azonosítják.

színész

0 Tovább

A némafilm legendája

Ma 121 éve született Buster Keaton, a filmkészítés korai időszakának egyik legnagyobb sztárja.

színész

A némafilmek korszakából, Hollywood hőskorából sok film maradt fenn, de a mai fiatalok már nem nagyon ülnek le a képernyő elé, hogy lássák a klasszikus alkotásokat. Charlie Chaplin neve még ismerősebb, de Harold Lloydról már valószínűleg nagyon kevesen hallottak, és vélhetően Buster Keaton említésére sem kapják fel a fejüket.

színész

Pedig a jellemzően bús arccal komédiázó színész igazi legenda, filmjeinek némely jelenete most is lenyűgöző. Keaton már 1917-ben kamerák elé, a múlt század húszas éveiben pedig olyan zseniális filmeket készített, mint A navigátor vagy A generális. Utóbbiban a kaszkadőr nélkül dolgozó színész egészen elképesztő dolgokat vállalt be, ráadásul nem csak szereplője, társrendezője is volt a filmnek.

Természetesen a hangosfilmezés korában sem hagyott fel a munkával Buster Keaton, filmográfiája meglehetősen hosszú, egészen 1966-os haláláig dolgozott. De karrierje kétségkívül mélypontra került, miután a közönség a némafilmes vígjátékok helyett másféle műfajokat kedvelt meg. Magánéleti problémáiból csak hosszú évek után lábalt ki, és utána találták meg a szerepek a faarccal is hihetetlenül komédiázó Buster Keatont. Meglepő lehet, hogy lehetett annyira vicces ilyen arcberendezéssel.

színész

Noha a nagyközönség mostanában leginkább CGI-vel telezsúfolt szuperhős-filmeket kap az arcába, a szakmán belül óriási megbecsülés övezi az 1966-ban elhunyt Keatont. Ez esetben nyugodtan hihetünk a szakértőknek: a filmművészet egyik igazi legendája volt.

színész

színész

színész

színész

színész

0 Tovább

Ma lenne 78 éves Romy Schneider

Az örök Sissi alig 42 esztendősen hunyt el- noha már 18 évesen sztár volt a fiatal királyné szerepében, magánélete zaklatott és boldogtalan volt.

színésznő

Osztrák színészcsaládból származott, természetes volt számára a szereplés, egészen fiatalon kamera elé állt. Ám az óriási sikert aratott Sissi után igyekezett a kosztümös romantikus filmek világától távolságot tartani, mert komolyabb karrierje vágyott. A gyönyörű és tehetséges színésznőnek bőven jutottak szerepe, de a sztárság csillogása mögött sok szomorúság is érte. 1982-ben hunyt el, nem pontosan tisztázott körülmények közt.

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

6 Tovább

Kapow, whack, boff!

Adam West születésnapján idézzük fel a régi, vígjátéki tévés Batman-korszakot.

színész

A ma 88 éves amerikai színész nevét a Family Guy-rajongók is ismerhetik, ő adja a hangját Adam West polgármesternek a rajzfilmsorozatban. Ikonikus szerepe azonban Batman volt, a hatvanas évek mára kultstátuszba emelkedett sorozatában.

színész

El sem tudjuk képzelni, micsoda tempóban dolgoztak akkortájt a tévések: három szezon alatt 120(!) 25 perces epizódot forgattak le. A mai komor hangulatú Batman imázshoz képest színesebb, lazább, könnyeddebb volt az egész, ami inkább szórakoztató komédia volt, mint kőkemény szuperhős-sztori.

színész

Az epizódok fénypontja pedig a verekedés volt, amikor Batman és társa, Robin kiosztott pár pofont a rosszfiúknak. A Bud Spencer- Terence Hill filmeket idéző akrobatikus, vicces elemekkel tűzdelt bunyókban nem folyt vér, igazán családbarát jelenetek ezek- de legendássá amiatt váltak, hogy a készítők a csattanásokat és püföléseket szöveges bevágásokkal illusztrálták. Innen lehet hát ismerős sokaknak a "Kapow!!!" szó, ami szinte mindig felbukkant a verekedések során... Ebből a részből sem maradhatott ki, amikor Batmanék épp Pingvinnel és a bandájával számolnak le.

Az internet pedig tele van hasonló válogatásokkal, amik hosszú ideig életben tartják majd az Adam West-féle Batman legendáját...

színész

színész

színész

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés





Kockázatok és ellenjavallatok

elche@freemail.hu

Google hirdetés

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés