Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Száz éves lenne az örök Zorba

1915. április 21-én született Anthony Quinn, vagyis eredeti nevén Antonio Rudolfo Oaxaca Quinn Mexikóban. A leghíresebb szerepében görögöt alakító színész még gyerekként költözött családjával Los Angelesbe, és ugyan érdeklődött az építészet iránt is, már a harmincas évek második felétől filmekben szerepelt.

Származása miatt nem meglepő módon gyakran alakított a filmekben latin vagy arab szereplőket. Csak később jött az igazi áttörés: 1952-ben a Viva Zapata!, ahol a másik sztár Marlon Brando volt. Ezért megkapta az Oscart is, első mexikói-amerikai színészként. 1954-ben Fellini egyik legismertebb filmjét vitte a hátán, ő volt Zampano az Országútonban. A párizsi Notre-Dame 1956-ben ismét emlékezetes szerepet hozott neki, Quasimodóként Gina Lollobridgida oldalán szerepelhetett. 

Az európai filmek világában otthonosan mozgó Anthony Quinn 1964-ben a Zorba, a görög címszerepében bizonyíthatott. Michael Cacoyannis filmje újabb Oscar-jelölést hozott neki, és nem nyerte el ugyan, abban a mezőnyben nem volt oka szégyenkezésre: a szobrot Rex Harrison nyerte el a My Fair Lady-ért, de jelölt volt Peter Sellers is Dr Strangelove-ként, valamint Richard Burton és Peter O'Toole is. Nem akármilyen névsor! Oscar nélkül is a filmtörténet egyik legfontosabb alakításának számít a Zorba.

Később is folyamatosan dolgozott, egészen 2001-ben bekövetkezett haláláig. Bőven akadt középszerű filmje is, de az ő helyzetében már sokminden belefért, hiszen emlékezetes alakításai már rég a legendák közé emelték. Magánélete is igazán sokszínű volt, öt nőtől 13 gyermeke született. Persze ez igazán nem sokat számít, amikor filmjeit vesszük számba. Karakteres színész volt, aki magának is köszönheti, hogy ilyen sokra vitte, mert szerepet vállalt néhány klasszikus alkotásban, amiért a szakma elismerését is elnyerte.

És ha egy film a szívügye volt, roppant komolyan vette a munkát. Fellini ragaszkodott hozzá az Országúton Zampanójaként, de egy csúszás miatt Quinn komoly dilemmával szembesült: ugyanakkor forgatták volna az Attila című kalandfilmet is. És képes volt mind a kettőben párhuzamosan dolgozni! Hajnalban kezdett Fellinivel, később pedig átment a másik forgatásra. Ezt nevezik elhivatottságnak? A lényeg az, hogy a végeredmény őt (és persze a rendezőt) igazolta. Így születnek a legendák...

0 Tovább

Marlon Brando, az ikon

Április 3-án több színészlegenda ünnepelheti vagy ünnepelhette szülinapját: Alec Baldwin, Eddie Murphy, Doris Day, vagy a tévéből jól ismert Cobie Smulders. Ám nem is volt kérdés, kiről kell megemlékezni, amikor a névsort átfutva felbukkant Marlon Brando neve.

A keresztapa, Apokalipszis most, Az utolsó tangó Párizsban, A vágy villamosa, Rakparton- megannyi emlékezetes film, ahol fontos szerepe volt Brandónak. Az 1924-ben született színész már egészen fiatalon sztár lett a színházban, aztán jött a megkeresés Hollywoodból, ahol A vágy villamosával robbant be. Szexszimbólummá vált, Oscar-jelölést is kapott, előtte állt a fényes karrier.

Brando sajátos személyiség volt: nem számított könnyű embernek, zavaros magánéletéről is jól ismerték (állítólag 17 gyereke született különböző szeretőitől, feleségeitől), de a tehetségét soha, senki nem vitatta. Fiatalon mint életerős, vonzó férfi nyűgözte le a nézőket, míg keresztapaként már egy egészen más arcát mutatva bizonyított, ezért nyerte el második Oscar-díját.

80 esztendős korában hunyt el, de hiába telt el azóta egy évtized, a Marlon Brando név ma is jól cseng a filmrajongók körében. És ez valószínűleg így is marad, mert olyan ikonná vált, akin nem nagyon tud fogni az idő...

0 Tovább

Chuck Norris, a legyőzhetetlen

Hiába ünnepli ma a születésnapját Olivia Wilde vagy Sharon Stone is (utóbbi 57 éves lett, hihetetlen!), a 75-öt betöltő Chuck Norrishoz képest természetesen sehol sincsenek.

A karatebajnokból lett színész úgy lett kultikus személy, hogy kevés döbbenetesen nagy filmben szerepelt. Az Ütközetben eltűnt sorozat, a Magányos farkas, vagy a Walker, a texasi kopó sorozat is arra a tényre épült, hogy Chuck bárkinek le tudja rúgni a fejét. Kétségtelen, hogy idősebb korában is hitelesen volt képes a különféle pörgőrúgásokat bemutatni a mester... 

Szóval ő legalább nem egy filmtrükkökkel menővé tett fickó, hanem valódi harcművész háttere van. A légierőben teljesített szolgálatot, amikor 1958-ban(!) Dél-Koreába helyezték át, itt ismerkedett meg a helyi harművészet egyik ágával. Leszerelése után az Egyesült Államokban karate-stúdiókat nyitott, majd sikeres versenyző lett belőle, egy időben ő volt a legeredményesebb a tengerentúlon.

A filmezéssel a hatvanas évek végétől próbálkozott, a fordulópontot az jelentette, amikor megismerkedett a legendás Bruce Lee-vel. Utóbbi híres volt arról, hogy szerette, ha filmjeiben a verekedések hitelesek, ezért szívesen szerződtetett profikat ellenfélként. Chuck Norris volt a partnere minden idők egyik leghíresebb jelenetében, amikor A sárkány útja című filmben a római Colosseumban küzdenek meg egymással. Mondhatni, Norris leghíresebb filmje egy olyan alkotás, aminek nem ő volt a főszereplője... A karrierje beindult, mondhatni nyert azzal, hogy hagyta magát legyőzni.

Később aztán saját jogon is ismer tigura lett belőle. Be kell látni, az egy kaptafára készülő akciófilmekkel nehéz Oscar-díjakat nyerni, ám azért nem piskóta, hogy az az internetes közösség is felkapta a nevét, amiben többségben vannak a két generációval fiatalabbak. Meglehet, A sárkány útját nem is látták, fogalmuk sincs, ki az a Bruce Lee, de imádják a Chuck Norris-poénokat. Ráadásul az egész világon így van ez, nálunk sem sok hiányzott ahhoz, hogy Chuck Norris-hidat avassunk...

Isten éltesse hát a legyőzhetetlen harcost! 

0 Tovább

Ornella Muti 60

A csodaszép olasz színésznő ma ünnepli a hatvanadik születésnapját- hogy rohan az idő! A régi filmekben persze még megcsodálhatjuk, milyen volt igazán fiatalon, hiszen 1970 óta tűnik fel a vásznon.

Az így berobbanó ifjú színésznők jelentős része pár éve múlva eltűnik a szinről, de Ornella Muti vonzereje még évtizedekkel később is rabul ejtő. Más, mint fiatal korában, de nem kevésbé izgalmas, sőt. Gyakorlatilag napjainkig folyamatosan foglalkoztatják a rendezők, és minden lépésére odafigyelnek.

Az idő persze nem áll meg, a hatvanat betöltve újféle szerepek következhetnek karrierjében a hamvas leányok és csábító szépasszonyok után. Ő már olyan legenda a film világában, hogy gyakorlatilag bármit elvállalhat...

1 Tovább

Csábító atomtudós

Tegnap ünnepelte 44. szülinapját Denise Richards, aki azzal a kétes dicsőséggel büszkélkedhet, hogy az egyik leghiteltelenebb színészi alakítást nyújtotta a fizika doktoraként. Erre az egyik Pierce Brosnan-féle Bond-filmben került sor, és le kell szögezni, A világ nem elég nem az ő jelenléte miatt volt nézhető.

Vagy mégis? A kissé buta arckifejezéséről és méretes kebleiről ismert Denise inkább adottságainak köszönhette a szerepeit, mint káprázatos játékának, de mivel többnyire testhezálló figurákat osztottak rá, simán meg is oldotta a feladatait. A Két pasi meg egy kicsi mellékszerepe például kifejezetten neki való volt.

Na de Dr. Christmas Jones, az atomfizika professzora már egészen más tészta- lenne. Ehhez képest nagyjából pont ugyanaz a mellbedobásra alapozó alakítás köszönt vissza ebben a filmben is. Mondjuk amikor kiválasztották a szerepre, sejthették, hogy ezzel ki is merül a színészi eszköztára, de egy Bond-filmbe időnként elfér egy ilyen kikacsintós poén egy komolyan nem vehető hosszúcombú tudóssal.

Mindenesetre, ha nem is lett belőle hollywoodi legenda, pár film azért jutott neki. A Vad vágyakban igazán emlékezetes medencés jelenetben bukkant fel, Neve Campbell társaságában. A bohó ifjúság! Ám az ilyen jelenetek fénye alig kopik meg az évek múlásával, a témára fogékonyak valószínűleg ma ugyanolyan lelkesen nézik, mint másfél évtizede.

Hány színésznő van, aki kezdő korában mindent odaadna azért, hogy legalább egyszer az életben sikerüljön ennyire magára irányítani a figyelmet! Túl a negyvenen már nem valószínű, hogy kifejezetten a vonzerejére építő szerepek sokaságát bíznák rá Denise-re, ilyenkor kellene egyfajta váltásnak következnie a karrierben. Feltéve, hogy az örök fiatalságra vágyó színésznő nem teszi tönkre magát nevetséges hatást keltő plasztikai beavatkozással... Bevallom, a friss képek alapján nagyon úgy fest, Denise Richards is beleesik ebbe a csapdába, ami nagy kár. De a régi fotók még ott vannak a rajongóknak, akik szeretnének a világ legcsinosabb atomtudósában gyönyörködni.

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés





Kockázatok és ellenjavallatok

elche@freemail.hu

Google hirdetés

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés