A helytelen irány

Egy fotós, Oliver Curtis megörökítette, mit látunk, ha az ikonikus látnivalók fotózása helyett az ellenkező irányba fordítjuk a gépünket.

A Megváltó Krisztus szobra, Rio de Janeiro

fotó

Hollywood felirat, Los Angeles

fotó

Nagy piramis, Egyiptom

fotó

Mona Lisa, Párizs

fotó

Taj Mahal, India

fotó

Szabadság szobor, New York

fotó

Sagrada Familia, Barcelona

fotó

Fehér Ház, Washington

fotó

Siratófal, Jeruzsálem

fotó

Stonehenge, Egyesült Királyság

fotó

Lenin-mauzóleum, Moszkva

fotó

0 Tovább

Esküvő egy jégbarlangban

Fel van adva a lecke a különleges helyszínre esküvőt tervező párok számára: Izlandon egy gleccser szívében esküdött egymásnak örök hűséget két fiatal.

fotó

fotó

fotó

fotó

fotó

fotó

fotó

fotó

fotó

fotó

0 Tovább

A legjobb gyerekportrék

Azt mondják, gyerekkel és kiskutyával bármi eladható, de ma már tudjuk, ez így ebben a formában nem igaz, mert a cicák átvették a hatalmat. Ám azért a gyerekfotókkal is sikert lehet aratni, az igényesebb alkotások pedig elgondolkodtatnak a világunkról. A fekete-fehér képeket felvonultató B&W Child Photo legjobb fotói is ezek közé tartoznak.

Alicja Brodowicz, Lengyelországfotó

Szergej Koljaszkin, Oroszországfotó

Javier Arcenillas, Spanyolországfotó

Nikki Boon, Új-Zélandfotó

Chee Keong Lim, Malajziafotó

Linda de’Nobili, Olaszországfotó

Chee Keong Lim, Malajziafotó

Ashley Carlton, Egyesült Államokfotó

Izabela Urbaniak, Lengyelországfotó

Erin Southwell, Egyesült Államokfotó

Karen Osdieck, Egyesült Államokfotó

Trisha Clancy, Katarfotó

Chee Keong Lim, Malajziafotó

Andi Abdul Halil, Indonéziafotó

Charo Diez, Spanyolországfotó

Lee Jeffries, Egyesült Királyságfotó

Milena Krammer, Ausztriafotó

Kimberly Walla, Egyesült Államokfotó

0 Tovább

A fotós mint sánta kutya

A csalók tényleg sokszor lebuknak- a képeiket meghamisító fotósok közül is.

A Nikon által hirdetett fotósversenyek egyikén egy érdekes kép diadalmaskodott: egy létrát fotózott alulról a készítője, amikor állítása szerint teljesen véletlenül elrepült pont felette egy repülőgép. A gép sziluettje éppen a "keret" közepére került, ahogy előtte a gépet. Nagy pillanat, látványos fotó, győzelem- milyen szép történet!

fotó

Más fotósok persze egyből kételkedtek, tényleg kétezik ekkora mázli? A képet a legjobbnak választottak, aztán a gyanakvóbbak a képet minimálisan átalakították, és rögvest láthatóvá vált, a repülőt titokzatos fehér téglalap veszi körül. Igen, más képből vágták ki a sziliettet, egyszerű ócska csalásról volt szó.

fotó

Be is indult a fotós közösség, és az eredeti létra fotóját felhasználva lelkesen gyártottak új képeket, amin repülőgép helyett véletlenül egy menyasszony, egy godzilla vagy Jean-Claude Van Damme is felbukkant, új szintre emelve a szerencsés pillanat fogalmát.

fotófotófotó

A Nikon természetesen nagyot égett, aztán egy közleménnyel próbáltak jópofizni. Az a helyzet, hogy sokszor tényleg nagyon nehéz kiszúrni a csalást, de ezúttal még csak nem is volt túlságosan ügyes a manipuláció. Nyilván az ügyesebbeket el sem csípik. Nem tudom, mi a rosszabb: az, hogy sokan tisztességtelenül nyúlnak bele a képeikbe, vagy az, hogy sokszor már le sem buknak és lassan hozzászokunk ahhoz, hogy kifinomult trükkökkel vernek át minket.fotó

Persze, mind arra vágyunk, hogy egyre látványosabb fotókat mutassanak, de ilyen áron? A PhotoShop csak egy módszer, sok más módon lehet "görbíteni" a valóságot. Lefizetett modellek, a drámai hatás kedvéért megrendezett szituációk,  idomított állatok- ezeket nem is lehet kiszűrni utólagos ellenőrzéssel.  Azért szaporodtak el ezek a trükkök, mert mindenki díjakra, jól eladható képekre vagy legalábbis is lájkokra hajt. Ki akarunk tűnni a fotóinkkal, és sokan az egyszerűbb utat választják.

fotó

Megoldás? Ha minden emberből eltűnik a hiúság és a kapzsiság, többé senki nem fog ilyen eszközhöz nyúlni. Igen, tudom: ez azt jelenti, hogy ezzel örökké együtt kell élnünk... De az ember nem akar állandóan gyanakvással szemlélni minden túl jó fotót. Szóval a képeket egyszerűen csak megpróbálom képként kezelni, és az ügyes megoldásokat is elfogadom, ha tudok róla. Az is lehet kreatív, aki nem csak egyszerűen kattint egyet. A csalás viszont csak annyi, amennyi...

fotó

1 Tovább

A legjobb drónfotók

A repkedő kamerás drónok nem csak arra alkalmasak, hogy veszélyhelyzetet teremtsenek a repülésben: a kellően kreatív dróntulajdonosok elképesztő képeket tudnak készíteni madártávlatból. Már saját közösségi oldaluk is van, a dronestagram, ahol tényleg akadnak nagyon izgalmas fotók.

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés