Vajon mikor jött el az a pillanat, amikor Christopher Walken neve eggyé vált a menőséggel? Ami tény, manapság erős kultusza van a remek színésznek, pedig amikor például főgonosz volt egy James Bond filmben (Halálvágta, 1985), valahogy nem így tekintettünk rá. 

De hát változnak az idők, és Hollywoodban még az a csoda is megtörténhet, hogy egy idősődő színész (Walken 1943-ban született) egyre nagyobb sztár lesz. No nem mintha korábban ne lettek volna filmjei, hiszen gyerekkorában lépett először színpadra, aztán olyan fontos állomás is volt a karrierjében mint az 1978-as Szarvasvadász (amivel kapcsolatban annak idején tipikus tévedés volt, hogy Scorsese rendezte, nyilván Robert de Niro jelenléte miatt gondolták azt sokan, pedig Michael Cimino filmje), de volt egy karakteres mellékszerepe az Annie Hallban is.

Az utóbbi években számomra egyik legemlékezetesebb alakítását Fatboy Slim egyik dalához készült videoklipben nyújtotta: a Weapon of Choice úgy ahogy van, tökéletes, remek zene, remek klip.

Azt hiszem, a menő imázshoz tökéletesen beilleszkedik, hogy az interneten fellelhető források szerint Walken még tinédzserként cirkuszi oroszlánszelidítőként is dolgozott. A netes legendákról persze tudjuk, hogy vagy igazak, vagy nem, még az is megtörténhet, hogy csak egyszer az első sorból nézett egy előadást, amiből szaftos sztorit kerekített egy bulvárújság. 

De hát neki már minden bizonnyal az is a legendáját növeli, ha kiderül, enyhe túlzás az oroszlánszelidítőség. Ha meg igaz, akkor pláne. Elnézve ezeket a régesrégi, fiatalkori képeit, simán kinézem belőle. Ettől a tekintettől még a vadállatok is megijedhettek...