Kereken 105 éve kezdték forgalmazni Amerikában a mára legendás plüssmackót.

Nálunk nem jellemző Teddy bear néven emlegetni a sok gyerek kedvencévé vált puha mackót, de a tengerentúlon ma is őrzi ez a játék az egykori elnök, Theodore Roosevelt becenevét. 

A megszületésének érdekes sztorija van. Az elnök, noha természetvédőnek számított, lelkes sportvadásznak vallotta magát. Sok ilyen expedíción vett részt, ismert volt erről a szenvedélyéről.

1902-ben Mississippi államban vadászott egy társasággal, amikor egyik társa hosszú hajsza után foglyul ejtett és fához kötözött egy medvét, hogy azt az elnök ejthesse el. Ő viszont ezt elutasította, mert sportemberhez méltatlannak gondolta, hogy foglyul ejtett állatot lőjön le.

A történetnek van olyan verziója, hogy mások ölték meg a medvét, olyan is, hogy szabadon engedték, és aztán az akkoriban divatos politikai karikatúrákon a medvéből szép lassan bocs lett.

Ez ihlette meg aztán Morris Michtomot, aki elkészítette az első Teddy-mackót, amit édességboltja kirakatában helyezett el. Egyenesen az elnök beleegyezését kérte, hogy róla nevezhesse el a hirtelen roppant népszerűvé vált mackót. Roosevelt belement, és így is vált világhírűvé az 1903. február 15-én piacra dobott játékmedve. A puha, ölelgethető mackó pedig hamarosan meghódította a gyerekszobákat mindenfelé.

Érdekesség, hogy egy német konkurens szinte ugyanakkor állt elő saját játékmackójával. Richard Steiff tervezte az 1903. márciusában Lipcsében bemutatott mackót, akinek fogalma sem volt arról, hogy alig egy hónappal előzték meg. A PB 55 sorozatszámú játék jele beszélő: plüssből készült, mozgatható végtagú, 55 centi magas medvét jelöl. Amikor átkerült a tengerentúlra, ott is azonnal megszerették, és rengeteget adtak el belőle. 

Mindenesetre érdekes, hogy az ő változata alig különbözik a tengerentúli "testvérétől", és ugyan felröppennek elképzelések arról, ki másolt kiről, könnyen lehet, hogy ez esetben is csak arról van szó, hogy két embernek nagyjából egyszerre jutott az eszébe ugyanaz...