1929. február 18-án ítélte oda a Filmakadémia az első szobrokat a legjobb filmeknek, színészeknek és alkotóknak.

film

Az egyik legbefolyásosabb filmmogul, Louis B. Mayer kezdeményezésére alakult meg a nonprofit Filmakadémia, azzal a céllal, hogy elősegítse a filmipar fejlődését. A díjak odaítélésével a legjobbak munkáját szerették volna elismerni, az első alkalommal az 1927-28-ban készült filmekből válogattak. A névsort először az akadémia hírlevelének hátsó oldalán közölték, majd ez jelent meg a Variety magazinban is. 

A díjátadó gálára csak májusban került sor. 270 vendég volt jelen, a belépődíj 5 dollár volt az eseményre. Az arany szobrocskákak Cedric Gibbons tervezte és George Stanley készítette, és a Filmakadémia akkori elnöke, Douglas Fairbanks színész adta át őket. Janet Gaynor a legjobb női, Emil Jannings a legjobb férfi alakítás díját nyerte el, Frank Borzage és Lewis Milestone megosztva lettek a legjobb rendezők, míg a legjobb filmnek a Wings című első világháborús drámát választották.

film

Egy évre rá jött a változás, a díjátadó estéjén közölték a díjazottak névsorát a sajtóval. Ám 1940-ben a Los Angeles Times az esti kiadásában közölte, ki nyerte a szobrokat, tehát a gála előtt tudni lehetett mindent. Innentől kezdve vannak lezárt borítékban a fontos információk, nekünk már az a megszokott, ahogy a díjátadók azt bontogatják a nagy pillanatban. Először 1953-ban volt televíziós közvetítés erről, előtte rádión lehetett hallgatni az eseményt. Maga a gála manapság óriási nagy felhajtással jár, igazi társasági esemény, amit élőben közvetítenek rengeteg országban.

És persze már rég nemzetközivé vált, hiszen a legjobb idegen nyelvű filmek is versengenek- idén ott van az öt jelölt között egy magyar alkotás, a Saul fia is. Volt már több magyar díjazott, a legismertebb Szabó István filmje, a Mephisto, és Rofusz Ferenc rajzfilmje, A légy.

Noha viszonylag közismert sztori, talán van aki számára új információ, hogy a díjat csak 1931 óta nevezik Oscarnak, amikor egy akadémián dolgozó titkárnő megjegyezte, a szobor őt Oscar bácsikájára emlékezteti, és ezt egy újságíró beleírta egy cikkbe. Azóta viszont mindenki így emlegeti a filmvilágban olyannyira vágyott arany színű szobrocskát.