Laura Ingalls Wilder sorozatának negyedik kötete a pionírok életének újabb nehézségeit vázolja fel.

lauraingalls

A Kicsi ház-könyvek olvasói akár együtt nőhetnek fel a főszereplővel, Laurával, s így előfordulhat, jobban megértik azokat a dolgokat, amikkel szembesülnie kell. Míg egészen kicsi lányként csak átélte, de nem értette a történéseket, folyamatosan felcseperedve mindaz ami zajlik a család körül, több lesz játékos fordulatnál.

Az előző történet vége már felvillantotta, hogy az Egyesült Államok nyugati oldalát meghódító telepesek egészen váratlan helyzetekbe kerültek. Akkor az Ingalls család egyik napról a másikra szedte a sátorfáját, amikor kiderült, indián területet foglaltak el önkényesen, s hátra kellett hagyniuk mindent. Újból jöhetett a hosszú zötykölődés az ekhós szekéren, ezúttal Minnesotáig, a Szilva-patak partjáig.

Bevallom, meglepett, hogy még éltek földbe vájt kunyhókban akkortájt. Képeket nézve a család rekonstruált házáról arra gondoltam, itt azért nehéz lehetett jómódról, szép jövőről álmodozni.

lauraingalls

Hihetetlen, hogy mennyi bizakodással, kitartással, a két kezük munkájával akartak mégis megélni, gyarapodni. S az is sokat mondó, hogy az egykori pionírok számára a munka mellett az is fontos volt, hogy a gyerekek tanuljanak, iskolába járjanak, mert a tudás is értéknek számított. Tisztában voltak vele, hogy micsoda esély az a lányoknak, ha iskolapadba ülhetnek. 

A gyerekek számára pedig olyan új, teljesen szokatlan élményeket hozott ez az időszak, mint a találkozást a városias életmóddal- már amennyire városról beszélhetünk a mostani értelemben a pár tucat családnak otthont adó települések esetén. A könyv érzékletesen mutatja be azt a szorongást, amit a szabadsághoz, prérihez szokott Laura érez a számára nagy tömegnek tűnő idegen ember között.

És A Szilva-patak partján a család életének újabb megpróbáltatásait is elmeséli. Nem is tudom, hogy lehetett mindig, újból és újból talpra állni, bármi sújtotta őket? Hány ember, hány család volt, aki ilyen körülmények között, ennyi nehézség után sem adta fel, s felépítette azt a sikeres országot, amit ma ismerünk?

lauraingalls

Bevallom, ezek után egyből nekiestem a következő kötetnek, mert nagyon szerettem volna tudni, hova veti ezek után a sors Lauráékat...

Laura Ingalls Wilder: A Szilva-patak partján (Pioneer Publishing)