Tegnap ünnepelte 72. születésnapját George Lucas, a filmes, akinek munkássága meghatározza a mozivilágot, de azt túlzás lenne mondani, hogy minden alkotása telitalálat lett volna.

film

A fiatal Lucas a THX 1138 című scifivel majd az American Graffiti című nosztalgikus mozival tette le a névjegyét, de ezek vélhetően nem lennének elegendőek a legendastátuszhoz. A Csillagok háborújának első epizódja viszont annál inkább- és Lucas onnantól kezdve nem csak sikeres, de nagyon gazdag filmessé vált. 

film

A Star Wars univerzum kapcsán aki akarja, elolvashatja, miből merített. Ez igazán nem számít, hiszen mindenki elcsen ötleteket, ebben semmi új nincs. Az egész volt jól kitalálva, megvalósítva, aminek köszönhetően generációkat varázsolt el. Nem kis dolog ez! Pláne, hogy a két folytatás is egészen jól sikerült, bár ezeket már nem Lucas rendezte. És akkor ne feledjük, hogy az Indiana Jones sorozat ötletgazdája is ő volt, míg barátja, Steven Spielberg rendezőként dolgozott a filmeken. Szóval a nyolcvanas évek elején nagyon úgy nézett ki, Lucasé a világ.

film

Ám az ewok-macis filmekkel kitérőt tevő, majd a Baljós árnyakkal folytatódó Star Wars-saga már enyhén szólva sem számít ünnepeltnek. Az előzménytrilógia rendezését is vállaló Lucas hírnevét erősen megtépázta ez a pár film, és igazán nem is látható, hogy valami sokat mutatna azóta. Meglehet, csak szerencséje volt a Csillagok háborújával, egy ihletett ötlete pont jókor találkozott a közönség igényével? 

film

Nehéz választ adni rá. A nevét beírta a filmtörténetbe, de az már a nézők dolga, hogy összességében mit gondolnak a dolgairól. Ami kétségkívül javára írandó, az az, hogy állítólag nagy szereti a Family Guyt, és amikor a rajzfilmesek a Csillagok háborúját parodizálták, minden segítséget megadott nekik. Szóval néha legalább jó fej tud lenni...