Kínai ruhát választott egy amerikai lány a bálba, és azóta is folyamatosan áll a bál.

Őszintén szólva, ezeknek kellene a világ legjelentéktelenebb sztorijainak lennie. Van egy 18 éves lány, Keziah, azzal a tipikus széles amerikai mosollyal, aki a sulibálba szépen fel akar öltözni, és választ magának egy csinos és különleges ruhát. Piros és kínai, jól is áll neki, bizonyára sokan meg is dicsérik.

Na de ekkor megjelenik a sértődőkórus, és kap hideget-meleget. Vannak ázsiai származásúak, akik szerint sértő és rasszista ilyen ruhát felvenni, mert nem tiszteli a kínai kultúrát, számára nincs semmi "üzenete" a ruhának, és így tovább. És persze nyilván akad jópár olyan ember, akinek semmi köze Kínához, de mégis jajong, hogy ez az ő kulturális örökségük kisajátítása.

Sokan nyilván támogatják is a lányt, és meg kell jegyezzem, számomra nagyon szimpatikus módon ő is megvédte magát. Nagyon helyes, hogy nem kér bocsánatot egy öltözékért, ami ott a bálon nem más, csak egy csinos ruha.

Az ez ellen való tiltakozás még a politikai korrektség szemüvegén át nézve is hülyeség. Ilyen világban élünk, megismerjük (és tiszteljük!) egymás kultúráját, ami szerintem alapvetően jó dolog. Itt ülök Budapesten, és mégis sok-sok olyan ismeretem van a japánok udvariasságáról, a muszlimok szent helyeiről, az ausztrál barbecue-mániájáról, a Dél-Amerikában kedvelt maté teáról, amit talán soha nem használok semmire, mégis gazdagítja a tudásom a világról. Szeretem Bruce Lee filmjeit, sőt, Kitano Takeshi rendezéseit is. Szívesen hallgatok afrikai zenét és blues-t egyaránt. Ettől rasszista vagyok? Aligha.

Sőt, ha belegondolok, az maga a rasszizmus, amikor valaki egy kalap alá veszi a "fehéreket". Hát elnézést, de egy francia, egy belorusz, és egy magyar közé elég nehéz egyenlőségjelet tenni. Ennél azért valamennyi nemzet kulturális öröksége gazdagabb, egyedibb. Mégis olyan könnyű minket egységes tömbként kezelni.

És persze senkinek eszébe nem jut rasszista kulturális kisajátítást kiáltani, amikor kínai zongoraművész vagy fekete operaénekes adja elő német szerzők nagyszerű műveit. Ez így van jól! És azt gondolom, tudatosan kell visszautasítani a rasszista címkét, amikor valaki felvesz egy kínai ruhát fehér lány létére, mert ha minden ilyen marhaságban engedünk, a végén minden tabu lesz, ami az egész emberiség nagy közös hagyományainak része.