Kereken 40 éve hajtották végre az utolsó kivégzést ezzel az eszközzel Franciaországban.

A francia forradalom vérfürdőjének egyik ismert szimbóluma a guillotine, ezzel végezték ki XVI. Lajost, Marie Antoinette-et, Dantont, Robespierre-t. Ám maga az eszköz nem volt túl régen használatban, 1789-ben javasolta egy orvos, hogy ezzel hajtsák végre a halálos ítéleteket.

Ironikus, hogy az orvos maga ugyan ellenezte a halálbüntetést, és magát az eszközt sem ő tervezte, mégis az ő nevét viseli: Joseph-Ignace Guillotin szerint ugyanis ez humánusabb módja volt a kivégzésnek, mint az akasztás vagy a sortűz. (Bár gyanítom, akit megfosztanak az életétől, annak majdnem mindegy...)

Amikor aztán beindult a nagyüzem, a guillotine-ok sorban fejezték le a különféle okból megvádolt embereket. Maga az ötletgazda is majdnem erre a sorsra jutott, mert 1794-ben bebörtönözték, de Robespierre bukása után amnesztiával szabadult. 

A lefejező szerkezetet viszont nem nyugdíjazták a terrorral együtt. Sőt, még majdnem két évszázadon át hajtottak végre ítéletet vele. Az utolsó nyilvános lefejezésre 1939-ben került sor, amikor egy sorozatgyilkos került a kés alá. Addig a guillotine-os kivégzés egyfajta látványosságnak számított, mindig szép számú nézősereg gyűlt össze ilyen alkalmakkor. Utána már csak a börtönökben belül használták, ez volt a hivatalos kivégzőeszköz egészen 1981-ig, amikor a halálbüntetést eltörölték.

Az utolsó guillotine-áldozat Hamida Djandoubi, egy tunéziai bevándorló volt, akit 1977. szeptember 10-én végeztek ki. A férfi kegyetlenül megkínzott és megölt egy nőt, akit prostitúcióra akart kényszeríteni. Más lányokat is elrabolt, hogy neki dolgozzanak, így a bíróság bizonyítottnak látta bűnösségét. Az ítélet végrehajtására Marseille-ben került sor. 

Nem ő volt az utolsó, akit erre ítéltek, ám a többieket már nem végezték ki a halálbüntetés eltörlése miatt. A guillotine így is szimbolikus eszközzé maradt, de azért jó, hogy ma már csak múzeumokban lehet látni, valódi használatban nem...